среда, 16. децембар 2015.

САД БАКИР
НА ТАВИ
СУЛЕЈМАНА
ТИХИЋА

Чим на Телевизији нема секса, почне прича о Преустроју Федерације.
Како је лијепо било док је Хадезе био подијељен на ХДЗ БиХ, ХДЗ 1990, ХДЗ 1991, ХДЗ 1992, ХДЗ 1993... а Комшић Члан Предсједништва у име Љиљана С Требевића.
Ну. Хадезе, БиХ, Човић, опоравио се и заузео своју трећину власти.
У међувремену Сулејман Тихић постао почивши. А покушавао је да са Човићем и Додиком нешто барем почне да прича о Уставним Промјенама.
Уставне Промјене у БиХ су синтагма која означава компликован процес отимања територија.
А тактика око Великих Уставних Промјена у БиХ, које би прогутале Републику Српску, пребачена је на криминализацију Републике Српске и Власти.
Остао је, међутим, проблем са Хрватима у Федерацији. Које су Бошњаци, њихово политичко, вјерско и криминално-тржишно вођство нагузили по свим меридијанима и паралелама. Па је на многим мјестима у Федеацји међумржња Хрвата и Бошњака на тачки латентног усијања.
Федерација БиХ је требала бити Федерација Кантона и Жупанија а претворила се у политички и административни Терор Сарајева.
Прије 15 година сам писао о потреби успостављања Трећег Ентитета. Уз поштовање Дејтонских Граница. Јер Дејтонске Границе нису само границе БиХ, према Србији, Хрватској и Црној Гори. Дејтонска Граница је и граница Републике Српске али и границе кантона и жупанија.
Мој приједлог је био да се споје три жупаније са хрватском већином, која су смјештена на трбуху БиХ и, у дислоцираном статусу, Орашје.
Сада се нешто слично догађа са идејом која је лансирана као Мегакантони. И о којој, наводно, разговарају Изетбеговић и Човић. Мада је Бакир, бржебоље, демантовао.
Јер сада на својој кожи осјећа како је пржити се у Тихићевој тави.
Мада се не ради о подјели Федерације на двије групе кантона, Унитаристичко Политичко Подземље не допушта разговоре на ту тему. Али Бакир Изетбеговић нема много маневра. Покушава некако да купи вријеме па је Есдеа, синоћ, изнијела став да долази у обзир одлагање локалних избора, како би се спојили са општим. Што може да буде знак да Бакир, и Есдеа, морају да попусте пред налетима Хрвата.
Република Српска треба да мирно сједи са стране, лагано подржава Хрвате, додаје понеко суво дрво у ватру Федерације и пази шта се догађа.
Да се процес Мегакантони не би претворио у Регије и Регионализацију која ће захватити цијелу БиХ. А што је званична страначка програмска политика Есдеа и Есдепе.