уторак, 10. новембар 2015.

ЛАЖИ
О ПРОМЈЕНАМА,
РЕФОРМАМА
И ЕВРОПСКОМ ПУТУ

Промјена и Реформа може да донесе само горе и лошије.
Револуције, понекад, могу да донесу напредак, уз цијену и у крви, али те епохе су прошле.
Промјене и Реформе су, у односу на Револуцију, као хрватски Пимпек спрам српске Курчине.
А и да нису, оне су производ пиаровских стручњака за магле, гуске и ријалитије.
Босну и Хецеговину већ одавно убијају П&Р, Промјенама & Реформама. Почело је са Реформом Полиције. Па Уставне Промјене. Па кад су схватили да не могу проћи тим путем, онда су почели још масовнији лавеж само са те двије ријечи. П&Р.
Коликогод то изгледало смијешно, блиједо и неозбиљно, а кад дође неки кретен из Брисела па прича о П&Р, и жалосно је, то је озбиљан Пројект.
Он се простире на Србију и на Хратску. Што говори о томе да је Распад Југославије био само прва фазица. У трајном запосједању Територије.
Чак и Хрватска, која је чланица ЕУ и чланица Нато Пакта, сада као основу и потку, у политичкој, изборној и путоказној сфери, има Промјене и Реформе.
Нама се овдје, и у Србији, пак, лансирају тезе о томе да су П&Р потребне ради еуроатлантских интеграција. Онда је нелогично и неразумљиво, шта Хрватска има да промјенише и реформише.
Дабоме да се ради о Великој Обмани.
Та синтагма је, као и друге прије ње, лансирана као дио намјенске индустрије маскирања стварног пута којим државице Згаришта СФРЈ иду.
Никада Реформе, и нигдје, као ни Промјене, нису проведене.
Они који знају нешто о СФРЈ, могу се сјетити Бориса Кидрича и Привредне Реформе. Која није успјела.
Више никад нико није ни покушао Реформе. На крају је ИК ЦК СКЈ сачинио Смјернице. Прднуо у вјетар.
Од Реформи до Смјерница.
Теоретски, нека Реформа може и да успије.
Практично, никада не може да успије.
Реформа
·        Руши постојеће односе који су етаблирани одавно и који су окупили своје актере који на тим односима заснивају егзистенцију,
·        Овухвата много фактора, сила и моћи
·        Доноси неизвјесност, без икакве очигледне и практичне гаранције на успјех,
·        Економску, политичку и друштвену моћ са много пунктова, закреће и премјешта у друге руке и друге групе,
·        Због свега тога, доноси дугорочнију општу нестабилност.
Из таквог стања, природно, формира се широки прећутни а формално неповезани фронт, којег је, баш због тога, немогуће пробити и савладати. Тихи отпор Реформама и Промјенама невидљив је, флесибилан и несавладив.
Суштина друштвеног кретања није у РРП, у Револуцијама, Реформама и Промјенама.
Суштина је у реалном предвиђању ефеката и посљедица сваке поједине економске, друштвене и политичке одлуке, мјере и регулације. Предвиђање њеног рока трајања. Јер, свака мјера има свој временски домет у коме даје ефекте а након тога почиње да вуче назад или на дно. Политичко умијеће је организовати систем тако да прије истека позитивног времена регулатива, наступи нова која ће наставити тим путем.
Ако се друштво, цијела НДД Сфера, запусти, доведе се у стање да великом броју мјера истекне рок позитивних ефеката, силазна путања је неминовна.
То З&ФТ и чека и такво стање му треба.
У тој фази они наступају са Промјенама & Реформама. Јер П&Р доприносе силазној путањи, оне много брже вуку ка дну него проста запуштеност и атрофија друштва, економије, политичког система, НДД Сфере.
Ко те позива на Промјене и Реформе, Јуда је.
Не мисли ти добро.
Али ти, посредно и ненамјерно, поручје да не умијеш да радиш свој економски, политички и друштвени посао у складу са потребном одговорношћу за НДД Сферу.