субота, 17. октобар 2015.

ПОЛИТИЧКЕ
СТРАНКЕ
У СРПСКОЈ
НЕ ЗНАЈУ
ДА ВЛАДАЈУ
ГРАДОВИМА

Бјежи из Села у Градове, да не радиш земљу, па из Градова у Села по Гласове, па опет у Градове да омастиш брке о власт Градодржаца.
У томе прође политички живот.
Грдје су ту Политичке Странке.
Нигдје.
Политичке Странке не умију да владају Градовима у Српској.
Приједор. Марко корпорејшн држи власт пошто му је Есенесде то великодушно, кад је требало, препустио. Сад му не може ништа. Али то није власт Денееса. Теби Скупштина, мени Приједор.
Бањалука. Есенесде формално влада али стално, у гласовима и одборницима, пада. Опозиција не постоји. Тако да Есенесде мора сам себи да буде и опозиција. Одборници. Сви, у свим мандатима, пред сједницу долазе слуђени а такви и излазе са сједнице Скупштине. Деенес у Бањалуци игра улогу Комшића, Шукала и Лијановића, заједно.
Како ствари сада стоје, нико не зна шта ће бити јер Есенесде прошуштањем, пети пут, истог снопа кроз дреш, Игора Радојичића, рапидно уништава своју организацију у Бањалуци и шансе да истакне валидног кандидата.
У Бањалауци се, дакле, само води на папиру да влада Есенесде.
Добој. Распуштањем Градског Одбора, Есенесде по 17.263. пут иде на руку Обрену. У Добоју, дакле. Не влада Есдеес. Већ Обрен Петровић.
Бијељина. Тамо такође не влада Есдеес већ Мићо Ногица. Есенесде је тамо отворио један од највећих европских полигона за уништавање властитих шанси. Кад сам неколико мјесеци прије избора прошле године, рекао да лоше стојимо у Бијељини и да је организација катастрофална, неки људи су ме, по воћњацима, гањали, косама, вилама и сатарама.
Требиње. Класичан примјер како највећа политичка странка Есенесде, није умјела да, док је градоначелник био Ћук, изгради организацију, приближи се људима и осигура власт све док Османлије поново не крену на Беч.
Сада у Требињу не влада Педепе.
Као што шумама никада не владају Међеди. Увијек један.
Како, дакле, стоји инвентура и изгледи за сљедећу годину.
Нигдје, у Приједору, Бањалуци, Добоју, Бијељини, Требињу, не влада Политичка Странка. У Бањалуци је владао Есенесде. Сад не влада. Једино у Зворнику влада Есенесде.
Прогноза за сљедећу годину. Зворник ће остати једини на листи. Али треба сачекати кандидатуре.
Овакво стање са градовима, великим општинама, у Републици Српској, само доказује да Политичке Странке немају квалитетну оранизацију. Да тим општинама владају Феудални Менаџери. Моћничке групе које су Политичку Странку, било коју, која се задеси на запосједнутој територији, потчиниле својим интересима и то је веома тешко промијенити.
Доказује да ће се Политичке Странке све теже вратити људима.

Доказује да су избори, такође, све даље од људи. Да су Бирачи и Гласови само манипулативни гранулат.