понедељак, 10. август 2015.

ЗАШТА САМ
А ПРОТИВ ЧЕГА

Пишем, дакле, опредјељујем се.
Кад хоћу да пишем ради писања, слика, људских карактера, женске љепоте, љепота Рата, скица времена, филозофије живота... пишем романе.
На политичком блогу аутор мора да буде опредијељен и да се свакодневно опредјељује.
И ту је у тешкоћама. Као и Политика уопште.
И Политика неке странке, неке власти, неке коалиције, има своју идеологију, своја трајна опредјељења, своје дугорочне трасе. Нема их пуно, али има.
У свакодневној политичкој бици, та трајна опредјељења и дугорочне трасе не могу да се стално истичу и инвентаришу. Дневна мјешалица пуна је примамљивијих експлозија и страсти.
Једно од неопходних умијећа Политике Странке и Власти, као и Опозиције, јесте да дјелује свакодневно а да Јавност и Бирачи не изгубе из вида трајне циљеве и опредјељења.
У таквој ситуацији сам и ја на овом Блогу.
Блог је, у давна времена, почео као Политички Љетопис. Дакле, као књишка ствар.
Цијело то вријеме, десет година, у опасности сам да дневно промашујем јер се дневно и изјашњавам и опредјељујем. А ниједан догађај се не одвија сам и на дневном интервалу. Увијек је дио процеса. Данашње опредјељење не зна шта носе сутрашњи догађаји из тог низа.
Ну. Почео са са Политичким Љетописом, касније са Блогом, којег сам, онда, као дио Опредјељења, преименовао у Самосталност Срспке, не због дневних догађаја и мојих изјашњавања, већ због анализе трендова и мојих јасних опредјељења.
Данас ћу их овдје само да инвентаришем. Да подсјетим, да предочим. Као координате у којима ће, ако неком буде до памћења, лакше разумјети и разазнати неки мој инокосни дневни спис.
·        САМОСТАЛНОСТ СРПСКЕ. У оквиру Дејтонског споразума и БиХ, или изван БиХ. То је једини начин да Република Српска опстане. У свакој другој варијанти она нестаје што и јесте циљ Сарајева и З&ФТ.
·        УЈЕДИЊЕЊЕ СА СРБИЈОМ. Присаједињење, припајање. То није реална опција. Барем док се Србија национално не демократизује. Док не створи технологију за производњу националног вође, лидера, државника. А то неће тако брзо бити. Осим тога, боље је имати Двије Српске Државе на Балкану него једну. Политички и стратешки пријатељи имају већу могућност утицаја и помоћи.
·        ПОДИЈЕЛИТИ СВЕ ШТО СЕ МОЖЕ ПОДИЈЕЛИТИ. Распад СФРЈ имао је за циљ не стварање националних романтичних државних оаза, како су то наивно схватили Хрвати, муслимани, Шиптари. Имао је за циљ, од стране З&ФТ, уситњавање, хомогенизацију, разбијање. И трајно слабљење и девастацију Србије, као најјаче, најозбиљније и најнеукротивије нације на Балкану. Уз то православне.
Стога Република Српска не смије начинити ни један корак ка уједињавању и утапању у БиХ. Распад Југосавије још није завршен. И он ће се завршити у БиХ. За то треба бити припремљен. И то увијек имати на уму. То ће се догодити у овом вијеку. Могу га убрзати тектонски сукоби Русије и Кине са Америком.
Друга важна ствар. Република Српска треба да схвати да је у Распаду СФРЈ све етнички очишћено и да је пресудно да и Српска буде Држава Српског Народа. Никаква мултиетничност не долази у обзир. Никакво Мало Братство & Јединство само у Српској а около једнонациналност у распону до Фашизма. И јер је и сусједна Федерација етнички стерилна. Да не идем даље.
Дабоме, свако ко је овдје живио, добродошао је равноправно. Али мора да прихвати да живи у Републици Српској.
·        САРАДЊА СА ХРВАТИМА БиХ. Сарадња сва сваким ко жели да сарађује и ко прихвата Републику Српску као Државу. Сарадња са Хрватима БиХ је пресудна јер свара потребан баланс Сарајеву. Којег Српска сама тешко одржава. А Хрвати сами никако. Баланс значи довољну количину хладног рата у БиХ и довољно мирољубиве коегзистенције, да нико није у опасности.
·        ПРОТИВ ЕУ И НАТО ПАКТА. Не у смислу изолације. Али никако тако да штети Самосталности Српске и интересима Русије. Јер кад се догађаји овдје одвију тако да Русија више не може да препозна своје интересе, Српска ће пасти за 24 часа. Србија се неће почешати због тога, чак и ако буде у ситуацији и стању. Поглед на Русију је једна од најјачих гаранција, скоро као и држање изворног Дејтона, да Београд неће трговати Српском као Книном што је.
ЕУ и Нато Пакт морају да дођу овдје као партнери. И да Српску посматрају равноправно. Дабоме да знам да је то потпуно нереално.
·        НЕУТРАЛНА КОЕГЗИСТЕНЦИЈА. У односу на Русију, Запад, Турску, Њемачку. До тренутка док Америка не клекне.
·        ПРОТИВ ЈЕВТИНОГ ПРОТИВНАЦИНАНОГ КОЛАБОРАЦИОНИЗМА. Каквог сада проводи Есдеес и Вучић.
·        ПРОТИВ ФИНАНСИЈЕРСКОГ И ЛИБЕРАЛНОГ ТРЖИШТА. Држава Српска, коликогод то био превазиђени Етатизам или минијатурни лабораторијализам, мора да преузме већу одговорност за своје грађане, осим плата учитељима, полицајцима, бирократама и пензија.
·        СОЦИЈАЛНИ САВЕЗ И ШИРОКИ СИРОМАШНИ СЛОЈЕВИ. На првом и на још деведесетдевет мјеста. А никако лажнотржишне гуликоже, профитери, менаџерско-феудална симбиоза политике и администрације, богаћење, узурпација, монопол.
·        ДРЖАВНА ЈАВНА ПРЕДУЗЕЋА. У стратешким областима. И Државно Комерцијално Банкарство.
·        ПРОТИВ НАЦИОНАЛИЗМА.  Према другима. А максимално за Национализам према себи, окренут унутра, себи и својим интересима. 21. вијек ће бити Вијек Националних Држава и новог утемељења Нације као другог пола, први је породица, тог једино егзистенцијално могућег пута опстанка човјечанства. Или ће то бити или ће свијет пропасти.
*

Дабоме да је ово само дио мојих трајних опредјељења.