субота, 6. децембар 2014.

3418.
ПАМЕТНА
ГЛУПОСТ
ЈЕТРВЕ ПУСИЋ
И ГРАНИЦА
С ПРОТИВНИЦИМА


Ако уобзирим као трајну чињеницу да жене, кад су у политици, законито демонстрирају своје животне особине, као и мушкарци, уосталом, онда је објашњиво да је Весна Пусић, обнашајући, чини ми се, функцију хрватског Дачића, данас изрекла тоталну јетрвску политичку будалаштину.
Рекла је. Само једна реченица неког из србијанског политичког врха могла је смирити Циркус Шешељ.
Не знам што се Пусићка толико бави Шешељем. Има ли Хрватска икакву другу тему спољне политике. Не вјерујем да гаји неку љубав према Војводи. Иако није много љепша од њега.
Ну. Весна Пусић је, нехотице, показала да нема појма о политичкој борби. И да је на том мјесту само стицајем околности. Стога је лупила паметно.
Умијеће Политичке Борбе, међустраначког надметања, боравка у дневној политичкој сименсмартиновки, захтијева велики талент који је често невидљив и неразумљив а који одређује политичку позицију и судбину у дужем времену. Талент проналажења и обиљежавања Политичких Противника.
Што укључује нивое утрошка енергије, количину политичке муниције, њену пробојност оклопа, вријеме обуставе паљбе или стратегију трајности и континуитета.
И укључује дискреционо право да се према очигледном политичком противнику, или непријатељу, односиш као плишани медо.
У случају Шешеља, треба имати на уму да Војвода има риједак талент да у политичкој борби туче у главу и да муњевито и прецизно одређује и неодређује противнике. Сви се тамо, ових дана, питају што је једним потезом прекрижио Рашковићку.
Иако ту Гранд Шоу Тројку у Србији никад нисам цијенио, морам да признам да цијело ово вријеме, откако се јавило из Хага да Кувац Довази, њих тројица су показали врхунску политичку тактику и игру у међусобним релацијама.
Финале је било кад је Војвода раздвојио Тому и Вучића. И одмах огулио Тому. А Вучића позвао на теведуел.
Иако ће многи Шешеља да сматрају луђаком у односу на Весну Пусић, он је много мудрији, паметнији и интелигентнији од ње. Ако треба аргумент. Весна Пусић би у Хагу ментално издржала једанаест и по мјесеци.
Те три слатке особине Шешељ показује јер зна да је напад на Вучића најизгледнији рушењем Николића. Да је сада бесмислено нападати Вучића. То је самоубилачка мисија. Али нападати Николића, тражити предсједничке изборе, и тако заљуљати Вучића, то је ефикасно. Чак и када се и Вучић, као што је очекивано, кандидује за предсједника Србије, Шешељу је увијк у рукама аргумент Издаја.
А то је у Србији најтежа реч.
Стога ни један србијански политичар није хтио да изговори ту реченицу коју тражи Весна Пусић.
Сви знају да је све пранапредњачке гласове доносио Шешељ. И да се власници тих гласова нису ни изблиза тако трансформисали као што је Шешељ остао непромијењен.
Сви они знају да је опасно сваког противника јавно означити. Сви знају гдје је властита слаба тачка. Зато Николић излази са узбуном да ће се тражити Признање Косова. Свима треба признање од стране Србије. Никоме не треба од стране Шпаније.
Сви знају да је трансформација бирача варљива представа.

Можда баш сви не знају. Али у појединачој политици има много подсвијести и нагона за опстанком.