понедељак, 24. новембар 2014.

3387.
ЧИЈА ЈЕ ВЛАДИНА
АДМИНИСТРАЦИЈА

Пошто је дошло Коалиционо Доба, стигли су и подаци из Владе Републике Српске, по министарствима, о томе ко је гдје, кад и докад именован. И ко је члан које политичке странке. За припадност политичким странама нема података.
И ово што је дошло пуна је шака браде.
Јер. Министри и њихове секретарице, тачније Секретарице и њихови министри, нарочито ако су из туђе странке или партије, крију и списак мјеста која подлијежу конкурсима и именовањима. А камоли спискове људи. На тај начин свако штити свој феудални коридор у владиној администрацији.
Има и случајева да су министри пали с плафона, да и не знају шта обухвата њихово министарство и зашто би уопште разматрали кадровски мозаик, припадност, способност, ефикасност.
Есенесде је већ годинама најлибералнија политичка невладина организација на Балкану.
Чеда Јовановић, да то зна, напустио би онај свој ДЛС, како ли, и молио на кољенима, спавао на клупи, пред главном канцеларијом, да га учланимо.
Од 924 мјеста која су прикупљена у Влади, што укључује министарства и разне директорске позиције, позиције у надзорним и управним одборима, а што није ни близу свеобухватности, чланова Есенесдеа има 426.
46%.
Договор са коалиционим партнерима био је такав да Есенесдеу припада 75%.
Вршку странке сам говорио. Другови и господо, не можемо бити Режим са 46%. Како ћу Чавићу погледати у очи, кад га сретнем на улицу. Он ће да ме доживи ко губавца и помисли Ти Режим, Ви Режим, па ви не знате ни вратнице на тору да затворите.
А онда сам и ја престао да причам.
Владајућа Политичка Странка мора да искористи сваки стуб на коме почива. Владина Администрација, Посланички и Одборнички Мозаик и Страначка Организација.
За изборе и за позитивне поруке јавности и грађанима.
Сваки од тих стубова огледало је ВПС.
Ако посланик може да буде свако, ако одборник може да буде свако, ако у владиној администрацији може да буде свако, јасно је да неће свако гласати за ВПС. Гласаће само практични инетересанти.
По структури оних који су чланови Есенесдеа од тих 924 јунака, именована, постављена и исконкурисана, највише их је постало члан 2006е. Кад је Есенесде убједљиво побиједио.
Са 2007ом то је 118 јунака (87 + 31). 12.77%.
Јасно је да су ранија годишта пријема требала да буду заступљенија. Та скоројевићина разара раније страначке организационе структуре.
Још је поразнија чињеница да је 8.5% оних који су у чланство примљени непосредно прије или непосредно послије постављања или именовања на неку од малих или великих функција.
То је знак да је Владина Администрација затворен круг. Они се између себе мијешају као врућ кестен. Иди само формално се учлани, да нам не може нико да сере од оних страначких пацова.
Они су сами себи и бубањ и лото куглице и сузана манчић. МИЈ.
Предложићу новој Влади да да се за свако министарство купе челичне касе па да секретарице држе чланске карте свих оних који их имају, по неколико. Па како који министар дође, ако му случајно падне на памет да пита, она му извади, да простиш, сортиране ЧК које он треба да види.
Ово што Отпозиција и Странци Усранци серу о професионалности, експертности и слично, смијешно је размазивање балеге по чичку.
Потребно је увести пливајућу кадровску политику. Након сваких избора мијењамо оркестар. Изузетно, неко може бити у два мандата. Тад ће се у странкама створити конкуренција. Колико знаш, колико си користио странци, шта ће у току мандата странка да има од тебе у смислу угледа и опредјељења гласача и јавности.
Овако, Владина Администрација користи Политичке Странке као задње наивце.

Странке при томе могу и да падају. А они остају. Множе се и легу.