понедељак, 20. октобар 2014.

3296.
ЗАМКЕ
БЕСТЕРИТОРИЈАЛНОГ
ЕНТИТЕТА И
РАСУТОГ НАЦИОНАЛНОГ
СУВЕРЕНИТЕТА

Дражен Пехар је, на Хрватском Медијском Сервису, чини ми се, објавио анализу рјешења суперребуса Сејдић Финци. Гдје је установио да се због тога не мора мијењати Устав већ је довољно промијенити глупи изборни закон.
Доктор Пехар је велеуважен и добар човјек. Али му морам саопштити да је лакше промијенити Устав него именовати новог директора Рака, нпр, па, сљедствено, и промијенити изборни закон.
Пехар је још означио Бриселаше као Подвалаше. Јер су подвалили БиХ да се мора мијењати Устав због двојца без кандидатуре.
Од Изборног закона БиХ, глупља је и апсурднија само бриселска администрација па ни то не стоји. Захтјеви у облику Начертанија Сејдић Финци, дошли су из Сарајева у Брисел. Па из Брисела онда испостављени у БиХ.
Начертаније Сејдић Финци је само још један од покушаја унитаризације БиХ.
У Сарајеву је, иначе, такав обичај да се све користи за једнонационалну унитаризацију државе. Ако би Хусо изразио жељу да прдне у зеничку сименс-мартинову пећ, они би рекли да сачека како би изнашли могућност да то користи унитаризацији и јачању Државе.
Дражен Пехар предлаже да се Хрватима, ма гдје били у Федерацији, омогући Хрватски Глас за члана Предсједништва. И да за тог члана буду валидни само национални гласови.
То би се провело кроз такозване етничке изборне јединице. Хрват у многопомињаном Горажу био би дио те етничке изборне јединице као и Хрват у Ливну.
Тешко је практично провести такав начин стварања Хрватске Изборне Јединице која живи у дану избора, у главама хрватских бирача и у одговорности хрватске политичке артикулације а не живи на терену, у званичним прекомандатским процедурама и у Уставу,
Уставност неког народа и национални суверенитет се тешко обезбјеђују без територијалности.
Хрватски народ треба у Федерацији да обезбиједи прије свега територијалност а на основу тога ће онда, релативно лако, обезбиједити и све друге националне алатке. Уједињење Хрватских Жупанија неопходан је корак за трајно отклањање Комшићизама. Не само у Предсједништву БиХиС.
Дабоме да и тада Хрват из неког Горажда може да гласа за правог Хрвата за Члана Предсједништва. Као и Бошњак из Ливна за Бошњака у Предсједништву.
Ну. Све је то веома тешко провести.

Као и да Хасо прдне у СМП.