уторак, 26. август 2014.

3181.
ЗАР ТОЛИКО
ЗАВИСИ
ОД СТАРОГ
ФЕРГУСОНА

Као кад би Војводина, житница, мислим, не Аутономија, зависила од старог трактора Фергусона а не од компјутеризованих скајлаба Џона Дира.
Манчестер Јунајтед је завршио Стаљинову Еру, еру ауторитарне менаџерије, прошле сезоне, и ангажовао Дејвида Мојеса који се протеклих сезона показао као озбиљан тренер који може да начини резултат и добру игру своје екипе.
Онда је, на крају сезоне то била дијагноза Прднаја У Чабар.
Ове сезоне, ангажован је Ван Гал. Којим нисам одушевљен. Али ме нису питали. Звао ме једном Гигс, само, али нисам чуо телефон. Ван Гал је имао промашај у Барселони. Тога се ријетко ко сјећа. У репрезентацији Холандије је показао неке квалитетности. Али какви су оно играчи, и ја бих.
Сада је Манутд опет почео Гејм Катастрофинг.
Ван Гал запомаже. Требамо појачања. То значи да му треба пара. Јебига. С парама зна и будала.
Прошле сезоне је тим Јунајтеда остао исти као и за вријеме посљедње Фергусонове сезоне. Па је био потоп.
Шта је, дакле, на ствари. Зар је толико битан Фергусон стари.
Велики Фудбалски Клуб је, не узимајући у обзир паре и бизнис, прије свега организација, филозофија игре, рејтинг, градација и хијерархија, међусобно успостављено повјерење, телепатски, родбински и пријатељски колективитет. И скуп ауторитета са тренерским као врхунским.
У случају Фергусона, додатно породично благо је и чињеница да је он створио тим, читаве генерације играча, створио игру и створио све остало што сам набројао.
Вађењем тог једног зарђалог ексера, цијела столица се распала. Сви су елементи ту. Али су на хрпи. Коју више није могуће поновним склапањем уобличити у столицу.
Јунајтед је са Фергусоном, током двије деценије, уштедио много пара. Јер сваки тренер доводи нове играче, плаћа их скупо, а старе, туђе, продаје јевтиније.
Међутим, сада ће се, у неколико лоших сезона све то, опет, платити. Па ће можда бити боље да су и они мијењали тренере као и други.
Али. Ко ће да отјера тренера који отјера Бекама. Добро, Бекама, већ отјера и Бекамицу.
Шта је, уљудно, организација, хијерархија, однос, резултат.
Само оно што постоји у глави онога који је то све створио и у представи, у главама, оних који у свему учествују.
Што, дабоме, претежно одређују понашање. И резултат.