субота, 1. март 2014.

426.126 посјета страници
2712. пост

УЛИЧНИ ПРОТЕСТИ
ЈОШ УВИЈЕК СУ
КОНДИЦИОНЕ
ПРИПРЕМЕ

Антићургузијанери из бањалучког парка нису занимљиви као појединачна протестна поворка али јесу индикативни као дио ширег концепта организационих припрема за Пленумизацију цијеле Босне и Херцеговине. Или барем цијеле Републике Српске. А Федерација се ионако лако пали.
ДДВ, Душко Дуговукотић Ветеран, разапео је шатор и затражио смјену Пантелије Ћургуза, познатог као Борс. Онда је узео одмор за Задушнице па најавио протесте за данас, у предвечерје великог бошњачког празника.
Главни захтјев је да се смијени Ћургуз, па макар минут прије регуларних избора у Борсу. Као да неко има сраћку па не може да чека.
Рецимо да не разумијем какве везе има смјена ако иду избори. И ако постоје.
И да не разумијем зашто се смјена Ћургуза не би, протестима, тражила, напримјер, у Источном Сарајеву.
И да не разумијем да је двије хиљаде шетача ветерана морало бити организовано доведено на протест, и мимо медијских јавних позива.
И да не разумијем да им по фацама видим да то није протестантска сорта.
Јебига, Васићу, ти ништа не разумијеш.
Али. Разумијем да нешто није уреду ако се из Парка крене са захтјевом за смјену Ћургуза а након осамосто метара нико више не помиње Ћургуза него десет захтјева властима.
Јасно је да ова протестна шетња Ветерана има функцију кондиционих низинских припрема. Организују се тренинзи за разне сегменте друштва, тестира се организациона прикупљивост масе, провјеравају се штабне процедуре, у Парку је, кажу био и Тртоњак, крокира се психологија масе са нагласком на распон уличног активизма, провјерава се мобилитет медија, да ли могу да организују Из минуте у минуту.
Увјерен сам да Збигњев већ има комплетан план. Али оваквим сегментираним дјеловањем само показује да чека најпогодније вријеме за акцију.
Јер све политичке иницијативе Међузаја, које су, додуше, вриједиле и вриједе Ко По Пи Зде Лад Не Во Де, стале су или су пропале. Великим бирократским демократама, Бриселократама, остала је још само улица.
Можда та акција и не услиједи у овој години.
Али. Кондиционе Припреме имају још једну важну сврху.
Утицај на психологију колективитета пред изборе. Под перманентним притиском протеста, свјесно и подсвјесно, мијења се одлука о избору на изборима.
Николас Хил, отправник послова АмАмб, који се у БиХ разумије КМУК, говори о томе да већ пар деценија у политичком систему БиХ нема Свјеже Крви.
Говори и о томе да Они немају везе са овим догађајима у БиХ.
Али зна да немају националне претензије. Нема националних тензија. То политичари само сију страх пред изборе. Говори и о томе да кад чује неке лидере одмах се пипа за џеп да види гдје му је новчаник. Добро. Ако ћемо се вријеђати. Ја, кадгод чујем авион, мислим да је Нато почео да бомбардује Србе.
Управо то што Хил мисли јесте трећа сврха протестне перманенције.
Етничко крвопролиће. Није тачно да протести у Федерацији немају етничке претензије према Србима и Хрватима и да истовремени протести у Републици Српској нису велика потенцијална опасност која може изродити међунационалне сукобе ширих размјера.   
Мој Хил. Покушај један експеримент. Доведи на стадион 50.000 људи, дај им само три ножа, и преко разгласа им реци да су они Срби, Хрвати и Муслимани. За десет минута сви ће имати по нож у рукама а крв ће тећи Миљацкама. Нисмо ми Црнци и Бијелци у Америци.
Тај контролисани Међунационални КрвоLоок један је од инструмената да се запосједне Цијела Држава и да се за два дана проведу Реформе.

Ћургуз је само процијењен као слаб ров, лака мета. Један од.