понедељак, 4. новембар 2013.

2436.
БРИСЕЛ
МАСОВНО
ПРОИЗВОДИ
ЕВЛИЈЕ
ЧЕЛЕБИЈЕ
 

Евлија Челебија је био турски путописац по османским освајалиштима. Његови репортажни записи из разнијех крајева пресвијетле империје углавном су историографски, асоцијативно и дојмљиво неупотребљива штива. Због малог броја чињеница и стварних описа а превеликог броја преувеличавања до општег упиша.
Не сјећам се више тих текстова али су сви они рађени по истој формули. У Босни, писао је Челебија, рај је на рају. Шљиве су велике ко лубенице, лубенице расту ко каце, мушмуле су велике ко тикве а тикве служе као куће.
Углавном, кад такав спис дође у тадашњи Брисел на Босфору, и кад га се дочепа величанствена администрација пашина, степен самопоуздања у дјелотворност империје скочи ко жива кад је туриш у шпорет фијакер.
Данашњи Брисел исто има путописце. Неколико њих је најпознатијих. Евлија Пак. Евлија Кацин. Сада се појавио и Евлија Пицула.
Евлија Тонино Пицула је потпредсједник нечега у европском парламенту па је, чак, у том својству, ишао на службени пут у Албанију. О чему је причао на РСЕ. Јебе ми се за Албанију, али, причао је и о Македонији, и Босни и Херцеговини. Све зна. Само што није рекао да у Албанији расте Нато, такозване Натуле, на калемљеним врбама.
Дочим. Рекао је и једну невјероватну глупост.
Дејтонски устав је кочница за БиХ. Дејтонски поредак мора да се ремонтира.
Рачунао сам да је Пицула један од разумнијих младих нехадезеоваца, нетуђманијанаца, био је министар иностраних послова, и да разумије процесе на нови и реалнији начин, да нема потребе да глетује, фарсира и балегом набацује плетер.
У његовој земљи не могу да ремонтирају једну обичну ћириличну таблу. А он би предлагао ремонтирање Устава. Једне величанствене, свијетле, напредне, мултикултиваторске суверене земље. Као што је БиХ, СТЈ.
А кад смо већ код Ћирилице у Хрвата.
Пицула, и сви други у Бриселу на Босфору, требали би да закључе да вишенационалне, двонационалне, земље имају непремостиве проблеме. Барем што се Булкана тиче. Или простора бивше Југославије. Хрватска не може да ријеши проблем српске мањине. А тако су их лако свели на мањину. Који мађионичар очекује да ће Македонија ријешити своје пробљеме. Који илузионист очекује да ће неко пристати на Ремонтирање устава. Кад би то значило нестанак једне суверене међународно признате државе. Државе Српске.
Да ли Пицула, и остали путописци из Брисела, мисли да би након Ремонтирања Устава овдје остао камен на камену.
Једно је откидати дијелове држава, па их онда натјерати да се историјски споразумију, као што је Косово и Србија, а друго је укидати државе па их бацати под ноге Сарајеву. Као што је Српска.
Кад сљедећи пут буде ишао на службени пут, треба му задужити фереџу. Да не види куд хода. Јер и овако је резултат никакав.