петак, 9. август 2013.

2256.
С КИМ БИ
ОПОЗИЦИЈА
МОГЛА ПРЕД
МИЛОША И МАРКА
 

Много важније питање, од оног Кога ће подржати Први Потпредсједник и Први Будући Предсједник Владе Србије, јесте питање Ко би могли бити појединачни кандидати за Члана П из Српске и Предсједника Републике. Са изгледима на побједу а не са изгледима на циркус.
Потенцијал којим располаже Удружена Опозиција, засад Укрућена Опозиција, свела се на ситнокурчењачки однос према властима и јавном мнијењу, ефикасна као и Удружени Региони Србије, може се иментовати, без обзира што је ту значајан број циркусанера, као
·         Момчило Крајишник
·         Мирко Шаровић
·         Младен Босић
·         Огњен Тадић
·         Младен Иванић
·         Миланко Михајлица
·         Здравко Крсмановић
·         Драган Чавић
·         Бореновић, Црнадак, Јандрић.
Могући екстерни утицаји на изборе. Они се могу свести на само два  важна фактора. Подршка Првог Потпредсједника. Подршка Зелених Долара.
Није политички вјероватно да Вучић, на изборима сљедеће године, подржи било кога из опозиције. То би било противрјечно ставу Есенеса да ни Додик тамо није требао подржавати било кога. Мада противрјечност у политици не постоји. Вучић неће, ни јавно ни тајно, подржати било кога јер је сваки улог мали. Кад би био сигуран да ће проћи, а да је фреквентно компатибилан са њим, подржао би. Није сигурно да ће неко од потенцијала опозиције побиједити.
Што се тиче подршке Америчких Зелембаћа, она ће се дати наслутити ускоро али ће бити видљива по потрошњи у кампањи. Дијелом и по понашању. Уз напомену да ће више од пола бити покрадено у садејству домаћих кандидата и страних доносилаца. И уз правило да највећа финансијска помоћ не вриједи без перфектне страначке организације.
Екстерни фактор су и муслимански гласови оних који живе у Републици Српској или гласају папирићима. Мада ће играти улогу тек ако је утакмица изједначена. И ниуком случају неће бити упућени актуелној коалицији.
Потребне референце за побједу на инокосним изборима. Пошто је политичка љествица у протекла два мандата подигнута на ниво Безвриједна БиХ, односно Самостална Република Српска, у оквири Дејтонске БиХ или изван ње, кандидати за Члана Предсједништва БиХ и Предсједника Републике, неће моћи рачунати на побједу без препознатљивог и одраније детектованог става о Самосталности Српске и гадљивости према БиХ. Да конкретизујем. Предсједник Републике Српске не може бити Безмуд а у Сарајево не може ићи Пичка.
Неистрошеност у празном кандидовању и опозиционисању. Многи од потенцијалних претендената раније су ишли грлом у кандидатуру а за сво вријеме нису понудили ништа осим властитог гологузја, странцима и Сарају, и опште пропасти коју народ никако да утрља у очи. Или ушмрче.
Свеобухватност политичке визије. То је велики проблем. То није имао ни Велики Покретни СДС на врхунцу своје моћи. Сада, у Опозицији уопште, нема ни кадровског, ни моралног, ни концептуалног потенцијала да се формира и инфилтрира у перцепцију бирача и јавности, нешто као равноправна алтернатива. Домет типа Потребне су промјене, Ено их, покрадоше бога, Српска није угрожена, само су дневнополитички јетрвски вокабулар а не потенцијал за обрачун политичких концепција.
Како стоје потенцијални појединци са свим тим, и другим.
·         Момчило Крајишник – Највећи потенцијал. Јер се може кандидовати на обје фукције и јер не треба тражити подршку изван Есдееса пошто би је ионако добио од бројних бирача који су годинама и изборима лутали од немила до недрага, од странке до странке па до разочарења. То је једини Есдеесов адут и за самосталан наступ и за покоравање осталих опозиционичића. Остаје питање какве амбиције има Крајишник. Да ли ће уживати у слави, као Готовина, или ће на стол ставити и мало вересије. Проблем у Есдеесу може бити то што Крајишник надилази снагу и углед сваког појединца и свих њих заједно. А у јавности има ореол неукаљаности пошто хашке оптужнице и пресуднице не садрже никакве опипљиве доказе.
·         Мирко Шаровић – Ушао прерано у утакмицу, ономад, незагријан, а онда се врућ воде напио. Ништа се не зна о његовим политичким концепцијама а ово што ради није довољно убједљиво. Мада ради боље од Лијановића. Највећи проблем јесте слаба Бирачка Територијална Компактност. Шаровића не подржава цјеловито и стабилно ни тај Плато Источног Сарајева. Да не говоримо о источном дијелу Српске или бањалучком дијелу. Или осовини Добој – Бијељина. Крајишник има пефектну БТК.
·         Младен Босић - ±. Као онај чудни математички знак. Море вак, море нак. Не знаш куда ће. Сад каже да је Српска угрожена, сад каже да није. Сад је за сарадњу са Есенесде, на нивоу Заједнорга, сад се копрца. Одличан у слободном стилу пливања на мјесту страначког лидера чудног бића Есдееса. Неубједљив, чим изађе на врата странке. Нема потпуну подршку у странци. Нема шансе за побједу.
·         Огњен Тадић – Добио одличан простор у Сарајеву. И остао политички глувонијем. Гласине о његовој младалачкој добрини са Вучићем, само су гласине. А и његови апетити, глад и крволочност у политици, све ми се чини, копне. Требало би много коцкица да се склопи. Шансе су му веће него Босићеве. То је необориво.
·         Младен Иванић – Ејебига. Двапут турци нису гласали низакога. Осим за Комшића. А и ту су се зајебали. У тројцу против режима, ЧБМ. Младен је убједљиво најнеубједљивији. Не само на дневнополитичкој траци него и стога што је имао највише шанси. А најмање искористио. И највише упропастио. Неће га подржати Есдеес. Из својих потреба.
За остале нестало тонера.
Ну. Многи од побројаних може побиједити због још једног фактора. Који може бити пресудан. То је, ако до тога дође, пасивизација или протест значајног дијела бирача, симпатизера и чланства Есенесдеа. Уз беспријекорно дисциплиновану удруженост опозиције.