четвртак, 11. јул 2013.

2199.
КАКВА ПРИЗМА.
ЏИ ПИ МОРГАН
ВАДИ ГА НА ЕВРОПУ.
 

Да је прислушкивање и Шпијунирање Пријатеља толико ефикасно, не би пријатељима запријетио прекоатлантски глас да не смију дозволити прелијетање Моралесовог авиона преко њихових ваздушних коридора. Приликом повратка из Москве. Знали би да Сноуден није у пртљагу јер би то утврдили прислушкивањем. Овако, прописно су се обрукали. Или им је, можда, Баћушка намјерно пустио буву у прислушкивање. Шаљемо га са Моралесом. А у Обаминој соби, и под креветом Мишел, сто црвених лампица се попалило.
Недавно је објелодањена студија ЈПМ, чувене и неуништиве Џи Пи Морган, банке. Америчке. О Еурозони, Европској Унији, Изласку из Кризе и Неопходним Реформама.
То је у политичким и банкарским круговима изазвало лед, зној и страх.
Иако документ није био тајни већ само насловљен клијентима те КингКонгБанк, један од клијената се одважио да га објелодани и да се чуди. Мама, Тата, Деда Мој, шта нам ради овај сој.
Студија ЈПМ прецизно налаже да Брисел и национални парламенти у наредном периоду морају
·         Ограничити националне суверенитете
·         Повећати компетитивност
·         Смањити кредитна и некретнинска дуговања
·         Обезбиједити снажнију докапитализацију банака
·         Провести структурне реформе
·         Провести политичке реформе на националном нивоу укључив и уставне.
99% оних који воле лову, који је купе рукама и патрљцима, лопатама и ратовима, као и 99% оних који су опљачкани и којима је остао само статус Пореског Обавезника, дакле обичних људи, не знају шта је, а ни ко је, Џи Пи Морган.
Ако их баш засврби, могу на интернету да сазнају али ни тада неће лако, и неће највећи дио њих, доћи до темељне чињенице Америчке Надмоћи, Америчке Државе и Америчког Финансијализма. Они који Овдје воле паре размишљају овако Ко јебе Моргана док су паре испод јоргана.
Морган, међитим, трасира судбине овог вијека, не само појединачне, већ националне и државне.
Морган је један од пионира безочног и грабљивог америчког капитализма, чуј будале, ко да неки други и постоји, он, Карнеги, Рокфелер...
С тим што је баш тај почетни Морган рано схватио моћ банкарства, токова новца и потенцијал само једне банкарске трансакције. И основао банку што је, њему, тада, било онако успут. Кад иде пишати, да га мало и тресне.
Али. Америчка Држава, која се ни тад, ни данданас, није разумјела у буџетско домаћинско пословање, јавне финансије и сличне недуговне светковине, доспјела је у проблеме. Буџет протруо, банкрот вири из унутрашњег џепа. Као Грчка данас, божемиопрости.
Тад прискаче Морган и позајмљује Држави Америци паре.
Отад Америчка Држава не влада собом. И њене Федералне Резерве су приватне. А сваки небески изљев демократије у свијету и одбрана Националног Интереса, свако Натоисање територија, евидентичари ЈПМ, и других банака, да не буде само Џи Пи на усрању, могу прецизно исказати у трајним финансијким профитима.
А сад, назад у Европу.
Све доскора је изгледало да Америка жели да уништи Еурозону и Еунију сведе у лабави, енгленизинари, колоквијум за надјебанцију. Чак су и бројни амерички економски нобеловци ширили савјете на ту тему и прогнозирали пропаст у четвртак или петак, најдаље.
Откуд сада наједном еуробрижна студија ЈПМ, прецизна мапа пута по фазама и упутства по морањима.
То треба повезати са пројектом слободног тржишта између Европе и Америке.
Америка се упеленила од моћи и најезде Кине. О томе је недавно Збигњев Бжежињски објавио књигу, али о томе ћу други пут. Њен маневарски простор се сужава. Њено економско и политичко ткиво одумире, и унутрашње и интернационално. Она не може рачунати на искрено, дугорочно, искористљиво и подјармљивачко пријатељство са Кином, Индијом, Русијом и Бразилом. Нико од њих није спреман да клекне и да га Изблери америци због лажног Садамовог оружја за масовно уништење. И сличног.
Аустралија, Јапан и Енглеска нису довољно ефективни савезници. С муслиманским свијетом има миленијумских проблема.
Једини ослонац за продужетак владања свијетом, за генерисање новог хладног ракетног рата са Русијом и, тиме, њеног исцрпљивања трошковима за наоружање, јесте посједовање Европе.
А за Европу Један Кроз Један, потребно је урадити оно што кажу аналитичари ЈПМ. И што ради Тавариш Меркел.
С тим што се под Европом не сматра Енглеска. Она служи за разбијање, кад треба, и за Блерисање. И кад не треба.
Можда су сада, након студије и пута морања ЈПМ, јаснији Периферни Банкроти у Европи. Добро дођу. Као Маркале, као Сребреница, као 11. Септембар, као посједовање оружја ЗМУ.