среда, 22. мај 2013.

2115.
VARKE
LOKALNIH
IZBORA
 

Sve političke stranke sistematski čine greške na lokalnim izborima. To je segment koji je najslabiji u stranačkom desetoboju.
Ogroman je spektar tih grešaka.
·         Pobjednici na opštim izborima idu i na lokalne kao pobjednici što je neprihvatljivo
·         Gubitnici na opštim izborima svaki bolji rezultat na lokalnim proglašavaju pobjedom i vjesnikom pobjede na opštim izborima
·         Na lokalnim izborima nema pobjednika bez obzira što je neka stranka pobijedila u najvećem broju opština
·         Stranke dozvljavaju lokalnim liderima da postanu lokalni dileri njihove snage, organizacije, moći i ugleda
·         Lokalni i regionalni moćnici, eksterni faktori, uspješno se infiltriraju u strukture stranke i preuzimaju odlučivanje
·         Sve stranke imaju birokratizovan način kandidovanja
·         Ne vode računa o tome da su njihovi kandidati, lideri i aktivisti dvadesetčetiri časa svakog dana tokom četiri godine na oku biračima i građanima a naročito vlastitom članstvu
·         Nikada ne uviđaju dva najveća neprijatelja. Bunkeraše u svojoj lokalnoj strukturi koji ne dozvoljavaju da se iko primakne toj mračnoj zatvorenoj kasti. Eksterne korisnike moći koji su gubari, krpelji i imela političkog uspjeha i rada stotina aktivista i članova u skupljanju glasova
·         Pametuju iz centrale a nikada ne analiziraju rezultate u slijedu i nizu i donesu opšte obavezujuće odluke za lokalne organe stranke
·         U 90% slučajeva pogriješe u kandidatima na lokalnim izborima ali izgube daleko manje procenata jer se koristi opšta politička marka i birački ugled a nastavak greške u tome je što se taj rezultat kao uspjeh pripiše pogrešnim kandidatima.
Dabome. Ima toga još.
U Hrvatskoj su bili lokalni izbori. Prošli su kako sam očekivao. Jer, Milan Bandić zna mnogo više o lokalnim izborima, biračima, lokalnoj javnosti i organizaciji nego što će ikada znati Milanović. I jer Kerum pojma nema ni o čemu.
Velika je greška što Hadeze sam sebe proglašava pobjednikom.
Svaki grad u Hrvatskoj, kao i drugdje, mora se gledati posebno. Čak i svaka stranka koja je pobijedila u nekoliko gradova, ne smije generalizovati zaključke i treba svaku sredinu analizirati zasebno.
Gledajući rezultate u Rijeci, Vukovaru, Zagrebu, Splitu i Zadru, jasno je da ni Esdepe ni Hadeze, naročito u nekim sredinama, nisu velike stranke i nisu dobro organizovane. To se pokazalo i u prethodnim lokalnim izborima kada je u Splitu pobijedio taj Kerum, apsolutni diletant. I nanio ogromnu političku štetu cijeloj zemlji. A u ovim izborima, sluda, digao spomenik Tuđmanu. Usplitu. Koji nikad nije bio grad senzibiliteta za takve anarhonacionaliste i primitivce.
Velika stranka na opštem nivou nije i automatski velika na lokalnom nivou.
Da bi bila organizovana i velika i na lokalnom nivou, politička stranka mora imati četiri uha. Jedno za birače, jedno za članstvo, jedno za najboljeg kandidata u svojoj lepezi i jedno za one koji procjenjuju u analiziraju lokalne rezultate unazad nekoliko izbora.
A to Esdepe nema. U Zagrebu, gdje je najvažnije. Na slučaju Bandić, otkako ga je Esdepe počeo depresirati, ponizio kandidaturom Josipovića, koji je pobijedio s pomoću stranačke organizacije i opšte političke robne marke i nastojao uništiti skupštinskom većinom, moguće je napisati udžbenik o greškama velike stranke na lokalnom nivou.
Pouka. Svakog lokalnom Bandića politička stranka mora poštovati, uvažiti ga, prilagoditi mu se i iskoristiti ga za pobjedu. Nikakvi adhoc picopevci, foleri i olinjali ministri ne mogu pobijediti Nuklearku Bandić. A takvih ima u mnogim lokalnim sredinama.
Veoma važno je uvažavanje lokalne organizacije, aktivista i relevantnih senzora a ne lažnih i falsifikovanih poruka. Bez organizacije ne može da pobijedi niko. A ako ni jedna stranka nema organizaciju, onda može da pobijedi svako. Trebinje.
Politička stranka mora da ima detekcijski aparat za precizno skeniranje kandidata autsajdera, najizglednijeg kandidata i kandidata koji je pojeo svoj prethodni mandat.
Nevjerovatnu naivnost Esdepe je pokazao kada je u Zagrebu, kao kandidata, u jednom trenutku izlicitirao nekakvog Bernardića.
Stranka koja ovlada tehnologijom lokalnih izbora, odabira lokalnih lidera, izgradnjom organizacione strukture i pobijedi u većini lokalnih sredina, na opštim izborima može da pobjeđuje po inerciji. Obrnuto se skoro nikada ne događa.