уторак, 21. мај 2013.

2114.
NEUROHIRURGIJA
FILIPA RIKERA
 

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara, Filip Riker, održao je predavanje studentima u Sarajevu.
Predavanje govori mnogo više o stanju u Bosni i Hercegovini nego o površnosti ambasadnih analiza, sklerotozuma, šablona i parola na osnovu kojih se u Ameriku Majku šalju izvještaji o stanju u Vašoj Državi. Basni i Kurcolovini.
Bez obzira što od Rikera, a trebalo je i od njega i od drugih iz Međuzaja, niko nije tražio pasvord, Da li je triput pet sedamnaest, što je Riker govorio u ime euroatlantskih integracija, što je obećao da će pogurati BiH ka EU, što je govorio u ime birača i poreskih obaveznika BiH, a ne u ime Sjedinjenih Američkih Država, što je reklamirao Transparensi, njegovo predavanje ima se smatrati samo stavom Američke Ambasade u Sarajevu.
Ali to ne umanjuje moć tog stava.
I tim gore po BiH.
Po Filipu Rikeru sve je prejednostavno.
A Ovdje, i od prije Kulina Bana, ništa nije jednostavno.
Riker kaže Nije ovo neurohirurgija. Želeći da objasni američku poslovicu po kojoj ne treba nešto raditi precizno nego je dovoljno upotrijebiti i mačetu.
U ta jednostavna pitanja, za mačetu, spadaju Stanje u Federaciji, SF, vojna imovina, odnosno Svrab Natoa i Dodik.
Stvar, međitim, u BiH, stoji drugačije. Ne visi, kao što je uobičajeno.
Ovdje se upravo koristi neurohirurgija, otvori nam se lobanja, da bi se pomoću nje čupali nokti, izvršila rektoskopija, vadile oči, čupali jezici i eliminisali pojedini narodi koji se ne daju utjerati u građane.
Neurohirurška intervencija Sejdić/Finci poduzima se da Hrvati ne mogu izabrati u P koga oni hoće. A da Srbi ne biraju direktno svoga u P. I tako je sa svim neurohirurškim intervencijama u BiH.
Kad otvorim svoj Univerzitet pozvaću jednu galeriju tih rikera da im kažem nekoliko stvari. Ali onih izuzetno uspravnih.
·         Bosanskohercegovački političari, štagod on i ja mislili o njima, nisu sami sebe birali. Niko ovdje nije zajebao građane na izborima, Srbe Hrvate i muslimane.
·         Ko je rekao da građani, na koje se toliko poziva, žele da idu u Nato i da ih pogura u EU.
·         Laž je da će sa Eunato Integracijama doći strana ulaganja. Kako ne dođoše u Grčku koja propade. A toliko je godina integrisana.
·         Ovdje politički lideri, štogod on i ja o njim mislili, ne rade u svom interesu. Oni su ovdje Birani a dijelom su i na korištenju. Kao što je i Klinton iskorišten prilikom felacija. Ovdje postoje realni politički i nacionalni interesi. I kao što ukidanje ropstva u crnačko pravo glasa nisu zaustavljeni ubistvom Linkolna, tako ni neurohirurška intervencija, satarom, prema Dodiku & Liderima, neće riješiti ništa od onoga o čemu pojednostavljuju i frustriraju AmAmb i Riker.