петак, 23. новембар 2012.


1856.
ZAGORKA,
BEOGRADSKA VEŠTICA

 
Ubjedljivo najgora kombinacija za tvorbu srpskog intelektualca jeste Starost, Liberalizam i Slepoća.
Zagorka Golubović je u autorskom tekstu u Ninu ostala dosljedna Liberalizaciji Svega Postojećeg. Zagorka je, inače, poznata iz Male Istorije KPJ, kasnije preimenovane i liberalizirajuće ime i prezime, Savez Komunista Jugoslavije, u jednočinki pod nazivom Ko se rano usere u gnezdo neće doći u priliku da ujutro kukurikne pre vremena. Zagorka je, kao i Đilas Stari, i Maspok Proljetni, jedna od onih koja se prerano usrala u gnezdo koje je odgnezdilo. Niko od njih, s manje ili više inteligencije, manje ili više mržnje, manje ili više dobrih namjera, nije shvatio da Politički Sistem Socijalističkog Samoupravljanja ne može da se transformiše. Već samo da propadne. Jer, u odnosu na istoriju, ortodoksiju, monolit i Kapeesesblok, bio je transformisan i demokratizovan do krajnjih granica. To ga je i koštalo propasti. Demokratija se ne demokratizuje. Reče Toman, bacivši napuklu hrastovu dugu za kacu.
Zagorka Liberalka, u Ninu, poučava da Srbija treba da se okrene delovanju civilnog društva, rehabilituje vrednosti Demokratske stranke i zaustavi nizbrdicu udesno na kojoj se našla nakon definitivnog oslobađanja Hrvatske za svakovrsno a naročito za posljednje iskorjenjivanje Srbalja.
Zagorka nije shvatila da događaji na prostoru bivše SFRJ nisu počeli Miloševićevim ekspanzionizmom i željom nekog Beograda da izvrši agresiju na sve osim na Sloveniju. Usput, ona pogrešno okrivljuje Miloševića za Nacionalizam. Milošević uopšte nije bio Nacionalist. On je bio kriminalac, perverznjak, bolesni nedoraslik i vođa amaterskih razmera. Događaji Raspada su počeli planom da se Srbi okrive za sve što će se smisliti i realizovati. Možemo misliti da su Teorije Zavjere na granici mentalnog zdravlja i bolesti ali se ne može zaobići činjenica da su Srbi jedini stradali na prostoru Bivše SFRJ i jedini okrivljeni kao apsolutni krivci. Da su u toj poziciji tako da izgleda da plaćaju cijenu Antifašizma, Poratnog Komunizma i Prosperitetnog Socijalizma. Da sudbina Srba i Srbije neodoljivo podsjeća na nacističko-fašističko presanje Srba i Srbije u okvire iz Drugog Svjetskog Rata.
A što se tiče Nacionalizma, Zagorka Golubović bi, kao antropolog,  trebala da zna je Nacionalizma latentno stanje prostora Bivše Jugoslavije. Uključujući i Sloveniju. Inače im se ne bi desilo ono brisanje svih koji nisu Slovenci. Što je propušteno da se označi kao Fašizam Žute Trake i što Hag i drugi Međunarodni Proseri nisu ni pomislili da procesuiraju.
Kolektivni trajni politički mentaliteti prostora Bivše SFRJ su jednako rašireni na sve njegove dijelove. To što je u nekoj od sastavnica, kao sada u Neovisnoj Hrvatskoj, na vlasti nekakav SDP, ili Tamo Daleko, a malopre, Tadić, to ne znači da je Hrvatska otišla ulijevo a Srbija, sada, klizi nizbrdicom nacionalizma. Hrvatska je puna nacionalizma. Kao šipak. Ortodoksija u slučaju Obožavanja Gotovine je tako očita da ne treba ni da se pominje a kamo li da se analizira.
Ovdje se ne radi o pomirenju, o demokratizaciji, o priznanju svojih zločina. Ovdje se radi o tome da se nacionalizmi razdvoje. Samo to može da ih, dugoročno, umanjuje.
Inače, moram nešto izravno da zamerim Zagorki. Čitava kolektivna istorija Hrvata u posljednjih osamdeset godina je Istorija Deratizacije Srba. U tom svetlu, slepovidno je predlagati Srbiji akcije civilnog društva i revitalizaciju Vrednosti Gole Guzice Demokratske stranke. Ne znam kojim metrom mjeri Zagorka. Ali i za Srbe i za Hrvate mora da bude isti. Po Zagorčanima, posebnoj vrsti Srbijanskih Srba koji umeju o Demokratiji da seru tako kako ona nikada sama o sebi neće umeti, Milošević je Nacionalist iako je uspeo da uništi sve srpske kolektivitete diljem Samoupravnog Socijalizma, osim Republike Srpske. A Hrvatska je demokratska i europejska jer se očistila od svega Nehrvatstvenog. A naročito od Srba. Jebem ti metar koji ti ne može stati nu u glavu ni u guzicu.
Ne može Srbija, i Srbi, da bude nakurnjak za svaku erekciju.
Ovo je Vek Nacionalizma. Ne trebate biti rođen 1930., kao Zagorka, da bi to prepoznali.