среда, 21. новембар 2012.


1850.
DAVNOS JE
BIO ZAVNOS

 

Ide Krmokolj, ide godišnjica Zavnobiha. Listje pada, snijegu se nada. Vaša Država još se održava. Kad moj stari, po opštoj drhtavici, otvori prozor prema Trebeviću, znam da je Dvadesetdeveti novembar. Dan Republike. Štono reko Nele.
I ove godine u Saraju, srcu Vaše Države, sjećanje na tuđi antifašizam uzima sve više maha. Da ne kažem, žrtava.
Dan Republike. A gdje je u rečenici Republika. Osim ako se u Sarajevu ne slavi Dan Republike Srpske.
A pogotovu, gdje je u rečenici Antifašizam.
Nu. Važnost Države, koja se odbranila od Agresije, pevelika je. Za nju vrijedi da se i oni koji su podržavali fašiste, s njima sarađivali, slikali se s njima u najboljim ćaršijskim odijelima i pod fesovima od debele bordo čoje, i nakon sedamdeset godina uključiti se u taj Antifašistički Bal.
Tek toliko da se pokaže da je Odbrana Od Agresije Državi urođena.
Naročito je urođena Bošnjacima. Oni su bili protiv Agresije i kada nisu znali da su Bošanjaci.
Zato je u Saraju obilježen i Dan Sandžaka. To je datum kada je održan ZAVNOS.
Sunce Ti Jebem.
Hitler je pregazio svu Evropu da dođe do tih Antifašista Sandžaka. Sreća da nije uspio. Još i danas bi bili pod Esesovštinom a Esa armade bi marširale na svečetirstrane.
ZAVNOS je Zemaljsko Antifašističko Vijeće Sandžaka.
To je za mlađe internetdžije.
Zas nas starije, interesdžije, ostaje pitanje kako je Drug Tito previdio taj Zavno. Kad ih je bilo ko kiše. Kod Slovenaca, kod Hrvata... sve strašnih antifašista. Nešto se ne sjećam ZAVNOKIM-a. Nisu oni kao Sandžak.
Dobrim Sandžaklijama u Saraju neko bi trebao objasniti Salto Istorijale. Antifašisti su najebali. Oni koji su bili fašisti ili pod okriljem fašizma, sada drmaju. Onim slobodarskim drmaju se gaće na štapu.
Fašistički prostori idu U EU. Antifašistički prostori dobiju gotovinu.
Moji Dobri Sandžosi, Državu ne donosi ni Avnoj. Propala je kao kezme u krečanu. Pa je, pogotovu, ne donosi ni Zavno sa slovnim dodatkom.
Kasno ste pošli u Četnike.rvata