четвртак, 22. новембар 2012.


 
1855. 
JOSIPOVIĆ
TALAC GOTOVINE
 

Srbijanska i Hrvaćanska povijest se baš nadskakuju, kao dvije loptice skočice. Kao što je Cela Srbija bila talac RR, tako je, sada Cjelovita Hrvatska talac Gotovine.
Naročito je njegov talac Predsidetelj Hrvatske.
Dok Plaćenik hoda okolo i gradi svoj imidž Tolerantnog Čistitelja, Intelektualnog Evropejca i Napaćenog Heroja, nastojivši, tako, u zaborav baciti činjenicu da je tolike godine bježao i skrivao se. Ili su ga skrivali Veliki Krojači. A bio nevin. Ili će biti da je znao za krivnju i čekao da Veliki Krojači skroje svoje.
Pa se, onda, teatralno našao u španskom restoranu i mirno se predao. Kao što je, unaprijed izrežirano, mirno čekao oslobađajuću presudu. Znajući za nju. Za razliku od Jutarnjeg.
Takav Gotovina nudi Srbima povratak. Ono što ne smije da kaže ni jedan Hrvatstvenih, on smije. Tolika mu je Golijatrija izgrađena u mrskom Hagu.
Predsidetelju Hrvatske ostalo je samo da trčkara okolo i daje opravdavajuće izjave, da nosi kanticu vode i gasi sitne požare. Da izvikuje, kao telalče u gromoglasnoj čaršiji Gospon Gotovinu oslobodio je nepristrani sud. On Hrvatsku doživljava kao demokratsku.
Kakav nepristrani sud, koja gora, Brate Ivo. Sudija Američanin, Jamajčanin i Turčin. A u maloj manjini Talijan i Maltržanin.
Ponižavajuće je za jednu Demokratsku Hrvatsku da aktere čišćenja cijele jedne nacije iz Tisućljetne Demokracije, brani i pravda Predsjednik. Državnik.
Sav svijet, ne samo Mrski Susjedi, uviđa farsu sa Gotovinom.
Mnogo produktivnija bi bila šutnja. Takozvano Pokriće Ušima.