четвртак, 26. јул 2012.


1726.
KONAČNA TRANSFORMACIJA
RATNIH STRANAKA

Esdea je objavila saopštenje u kome se vidi da ne zna gdje je. Niti šta se događa.
Strukturalno i po dosegu pameti, to je sopštenje na niovu udbaško-jaranskih podjeba i čaralica aidaške mješavine komdoušnika i novih šehidcijaša. Ifimes sa Miljacke.
Esdea govori o tajnim nagodbama po kojima Radončić treba da bude novi Bošnjački Lider. A Lagumdžija, valjda, Stari Multietnički Lider. Jebalo Mačku Mater.
Esdea doista ne zna gdje je.
Bilo bi logičnije da se zapitaju zašto dvadeset godina uništavaju Bošnjački Nacionalni Interes s pomoću nebuloznih političkih fantazmagorija o Multietnikluku, Građanluku, Bosanluku i Lažnom Evropluku.
Nije pitanje da li će se pojaviti Novi Bošnjački Lider. Već je pitanje zašto se pojavio Bošnjački Lider.
Nacionalsadizam je u čistom nacionalnom raspadu Jugoslavije, na tim zgarištima, bunjištima i balegištima, glumiti multietnički rajski poziv, pjev i propjev. To je potpuno pogrešno prikrivanje unitarizma, želje za muslimanskom Bosnom i Hercegovinom i neotomanskom vladavinom nad Srbima i Hrvatima. Umjesto Pet Vijekova Otomanske Tame, žele Pet Vijekova Bosanske Tame.
Esdea je klasična Ratna Stranka. A to ne znači obavezno i politička stranka. Ratna Stranka nema ideologiju, politički program i strategiju. Ona pliva na površini ratne bure i ponaša se kao klasični ratni pljačkaš i profiter, serući povremeno o nacionalizmu, vjeri, istoriji, epovima ili evropskim putićima.
Kada rat prođe, Ratna Stranka se nađe u Velikoj Nuždi. S čim ćeš pred Izbore.
Ratne stranke Esedees  i Hadeze su prošle tu poslijeratnu golgotu i transformisale se iz Pljačkaša u Izboraše. I izvele još mnogo transformacija. Jedna od njih je transformacija iz Lažnog Nacionalizma u Realni Nacionalizam.
Esdea se, pak, nije ni pomakla u toj Transformaciji. Oni su sebe, Stranku, i sebe pojedinačno, poistovjetili sa džamijom. Džamije se ne pomijeraju. One su konstante. Vi, okolo, možete da se pomijerate. Ali, mi smo i bogomdani i nogomdani. Naša noga se miče.
Sada ih je snašao Grom iz Mutnog Esdepea. S njima je pogođen i Neželjko Komšić koji je, jadničak, ozbiljno shvatio Multirahatluk i Građanluk.
No, Esdea je prvi nagovještaj tektonskih promjena imala pri izborima 2010. Samo ga nisu uzimali ozbiljno niti analizirali.
Sada im predstoji Trnsformacija.
To je bolan proces i o tome treba da pitaju Bosića. A i ako ne pitaju, moraju da nađu svoje Vučureviće, Stare Esdeaovce, da ih se riješe. Moraju da nađu svog Čavića.
Bolje bi im bilo da se odmah ostave borbe za fotelje i držanja zubima za vlast. Što prije stabilizuju stranku i zaustave njen pad, to će ostati jači. Svaka nedjelja borbe za vlast vuče ih sve dublje u glib. Boreći se, oni jačaju Zlatagana. Zlatagana je najbolje ostaviti bez neprijatelja. Da su imali Muda, trebali su sami izaći iz vlasti i reći Ovo što On radi je izdaja.
Ovo je im je moj posljednji besplatan savjet.