петак, 27. јул 2012.


1728.
STJ. AMBASADE PONOVO
POSTAJU POLITIČKE STRANKE

Sreća da se nisu registrovale za lokalne izbore, neke ne bi mogla pobijediti nijedna domaća koalicija. Zamišljam sa jezom. Ambasada ta i ta odnijela pobjedu u toj i toj opštini. Ima 21 vijećnika. I druge Ambapartije su dobro prošle i potukle domaće političke stranke koje su u 50 opština osvojile samo po jednog vijećnika pa će oni sa onim nesretnikom Manjincem da čine koaliciju. Dvokoaliciju. Jedino je Ambasada Hilondije loše prošla. U četiri opštine tek po jednog vijećnika. U Srebrenici ni jednog.
Glavna Ambasada čak razmišlja da na opštim izborima svog člana kandiduje za Člana Predsjedništva BiH.
Tako je AmAmb izdala izjavu u vidu Političkog Programa. Povodom izjava Milorada Dodika o Državi Srskoj i Nedržavi BiH.
Am Amb je nastupila kao klasična politička stranka. Iznijela svoj politički program. BiH je Država. I tačka. Entiteti nisu države. I zapeta. Oni su Unutrašnja Struktura. Tu su me ganuli u moje Nježno Srce Bosansko. Svakako sam joj nadijevao imena, poetska, od Naseobine do Bujadikovine. Ali nisam dosegao tu transparentnost Nebeske Demokratije. Struktura. Tačno BiH nije ni Državna zajednica. Ona je Struktura. Nešto kao oni krovovi na nekadašnjim graničnim prelazima po Evropi.
Ambasada Za Državu.  A Stranka bi se mogla zvati 100% AZD.
Izgledalo je da je vrijeme politikovanja izvan ambasada prošlo sa čabarli prdežom Pedija Prdija i sa nesviješću Butmirskog paketa ustavnih promjena. Ali AmAmb ponovo vraća to zlatno doba demokratije.
Čudi me samo nekoliko stvarčica.
Kako to da je izjava o Dodiku neuporedivo oštrija od izjave o terorističkom napadu Mevludina na tu istu Amb.
I kako to da se prije nisu sjetili nekih izjava a povoda im se podastiralo tu ispred nosa. Zar se toliko robe može kupiti jednom isporukom za Gvantanamo. Kako nisam bio neki ministar pa da makar Čavića pošaljem u Gvantanamo, imao bih sada neograničen prolaz. Ne bih bio pod cenzurom u cijelom tiražu od 3.768 prodatih primjeraka.
I drugo. Naš cilj je, veli Glavna Izjava, da BiH bude u EU i u Nato.
Ne znam da li je to i naš cilj. EU treba da nas uvjeri u integrativni rejting i da uvaži Unutrašnju Strukturu. I treba da se izjasni, makar nekom izjavu o prestanku fenomena Naguz Srba. Kako ćemo u te integracije naguženi. Osim toga, o tome se u BiH izjašnjavaju narodi. Ne znam šta će reći Srbi za ulazak u Nato. Ne znam čak ni šta će reći Srbija. Ne znam čak ni da li je cilj Nato pa EU ili Eu zbog Natoa.
AmAmb pominje milijardu i nešto dolara koliko je SAD uložila u BiH. Da li je tu uračunata i cijena municije i kerozina za bombardovanje mojih položaja na Doboju.
Treba cijeniti uložena sredstva i politički trud. Samo Dejton Srbe Spasava. Ali ta sredstva, pomenuta sa Nato Integracijom, u istoj, izjavi, govore, nekako transparentno, o cijeni teritorijalizacije BiH. Jevtina neka geopolija, SJJ.    
Nije BiH država. Šteta jupola.