среда, 13. јун 2012.


TRANSFORMACIJA
RESURSA
SRPSKE

Odlučio sam da pišem Radovanu Karadžiću. Dragi Brate Radovane, evo dobro smo kao što i tebi želimo sve najbolje u životu, radu i ličnoj sreći. Da prijeđem na stvar. Šume su opet u teškom razjebu. Pilane ne rade, to znači ne kradu, Šegeovi u gubitku a rade, Sveukupne Srpske Šume i Šikare u gubitku ogromnom, džaba nije ponovo imenovan Neđo Ilić. Recesija u Evropi ne kupuje amaterske poluproizvode, takorekuć rezanu građu. Pa sam odlučio da zatražim onih svojih deset duluma šume što si reko da će imati svaki borac. Potpiši mi ZKI. Nemoj samo da bude dračik.
Vita jela, Zelen Hag, čekam odgovor drag.
Šume Srpske, Elektroprivreda Srpske, Oranice Srpske, Voćarstvo Srpske, Povrtlarstvo i cvjećarstvo Srpske, Stočarstvo Srpske, Putevi Srpske, temeljni su i trajni resursi Republike Srpske.
Stanje u svim ovim, i drugim manje bitnim segmentima, najčešće je veoma daleko od optimalnog. A neke tek treba početi da razvijamo.
To će zahtijevati i transformaciju ministarstava i državne administrativne dembelanije.
Ali, za početak, mora se transformisati ono što već imamo na dobrom nivou.
Šume Srpske ne moraju obavezno da budu profitna organizacija. Ali to ne znači da se mogu tolerisati gubici. I znači da sve što je naslonjeno na sirovine mora da donosi profit i porez državi i društvu. Država Srpska će morati da razmisli da ponovo osniva i pokreće drvnu industriju. Da je okrupnjava i tako stvara gigante. Privatni pilanaši nemaju obavezu, a ni pameti, da misle na društveni i državni interes. Njima su Šume Srpske dobre samo ako mogu da kupe F trupac po cijeni rudnog drveta.
Prije toga, ŠS moraju da budu Jedinstven Državni Sistem. Grupnošumski interesi se moraju eliminisati. Čak i šumska gazdinstva. Koja služe za namiještanje tendera i lokalnu i regionalnu moć. Svaka nemoćna stranka misli da će dobiti izbore ako ovlada šumskim gazdinstvom. A ne treba ni pomišljati na predaju šuma na upravljanje opštinama. Najveći dio njih ni svoje smeće ne umije da počisti i odveze. To bi bila direktna feudalizacija.
Jedinstven sistem podrazumijeva i odgovornost Vlade. I menadžmenta. Direktor i Uprava bi morali odgovarati Vladi za rezultate. A ne samo boriti se za poziciju. Šumojević je obećavao kule i gradove, pardon, dobit i balvane, a šta sada imamo. I kome odgovara. Jedinstven sistem bi eliminisao lokalne šumodahije, tajkune i kriminalce udružene sa moćnicima koji su uzurpirali institute poslanika, načelnika ili slično i više.
Jedinstven sistem se mora uvesti i u oblast elektroprivrede. I u sve ostale koji su u povoju ili nešto manje upišani.
Opstaće države koje mogu upravljati svojim resursima. Inostrana neoliberalna sranja o samoregulaciji, tržištu i privatizaciji samo su putokaz za propast. Kad ne upravljaš svojim resursima, prođeš kao Grčka.
Znam da se mnogi humaniodi, demokratoidi, ekonomoidi i kretenioidi ježe na ovu moju zamisao.
Ali ako danas analiziramo uspješne ekonomije, vidjećemo da je među uspješnima najviše blago podržavljenih a među neuspješnima sve neoliberalizovane anarhije. Kina i Rusija.
Najbolji put da propadne Republika Srpska jeste realizacija Radovane ideje. Sve što imaš podijeli i razdijeli. Po deset duluma. Vaučere. I nikad više to nećeš skupiti na jedno mjesto. I nećeš imati ništa a lopovi će se dočepati anarholiberalizma kao ovdašnje verzije neoliberalizma.