недеља, 10. јун 2012.


JEBIHGA

Fahro Esbebe, poletan, svjež i ambiciozan u vlasti, mada će još Tihićevih suza proteći dok se to ne ostvari, izjavio je da će pokušati da pridobije Čovića i Dodika za ekonomski razvoj BiH.
Bolje da je izjavio da je Vukovar bošnjački grad.
Jer, za razliku od Avaz Tornja, u nebo, BiH ide u zemlju.
Ako će se držati te politike, moj savjet mu je da ne prodaje Dnevni Avaz.
Sve bosanskohercegovačke politike u posljednjih dvadeset godina su propale.
Prva je propala ona Alije Izetbegovića pod nazivom Za BiH ću žrtvovati mir.
Zatim su redom propadale sljedeće bošnjačke politike:
·         Jedan čovjek – jedan glas
·         Mi svaki dan ukidamo Republiku Srpsku
·         Sto posto BiH
·         Država za Paltformu
A propale su i bošnjačko-ohaerovske koprodukcije:
·         Reforme za Unitarizam
·         Reforme za Centralizam
·         Reforme za Bosnu
·         Bon
·         Butmir.
Sada se ponovo boriti za BiH isto je kao i Četrdeset sedme natući šubaru i otići u četnike.
Ne znam za Čovića. Mada znam. Toliko ste ga tužili i sudili da me čudi kako neko već nije izbacio slogan Tužilaštvo za Čovića. Ali za Dodika znam. Odnosno za Republiku Srpsku.
Republiku Srpsku su u proteklih petnaest godina, da rat ostavim po strani, tolike guje ujedale u BiH da bi mogla mirno da pusti da se BiH raspadne, šta raspadne, da propadne, a da se po guzici ne počeše.
Pošto više nema oružja, ja na riječ BiH potežem Referendumdumdum.
BiH je prošla polovinu svog političkog vijeka. To više nije treba za kojom bi se neko okrenuo da vidi dobro dupe. Nije momak za ženidbu. Dobre mačke bi za tim momkom mogle da kažu samo jednu riječ. Lešjebote.
Stav američkog ambasadora da su potrebni amandmani na UstaF, Ustav Federacije, što, ovako ili onako, znači Treći entitet, posljednji je pojas za spasavnje BiH.
Da je neko u Federaciji doista za BiH, prihvatio bi to objeručke. Samo bi, možda, Pošteni Ladni Konfederalizam mogao spasiti BiH. Možda bi tri države našle nešto zajedničkog interesa i za ekonomiju.
Mada se ni tu ne treba zalijetati. Titina Konfederacija je uvažavala interese svih država pa su sve one jedva čekale da on tabanima pođe naprijed.
Fahrudinu Radončiću je najbolje da se okrene političkim i ekonomskim interesima Bošnjaka i da sa svima razgovara na toj osnovi. Posljednju Bosansku Maglu neka pusti Zlatku.
Jer o interesima Bošnjaka niko nije vodio računa u posljednjih dvadeset godina. Da ne kažem pedeset. Čak ni Turci se zbog toga nisu češali. Samo su im uvalili Islam i mislili da je to dovoljno.
Interes Bošnjaka nije nikakva Bosna. Čak ni BiH. Ni Unitarizam. Nemam elana da to obrazlažem. Ali oni na koje se to odnosi bi mogli malo da to razaberu. Unitarna država, država sa nadmoći jedne nacije nad drugima, najprije propada.
Zato nije realna ni ekonomska politika za napredak BiH.