четвртак, 28. јун 2012.


RADIKALIZACIJA ILI ASIMETRIJA

Zlatko Pajton Šou, koji traje u Federaciji i Savjetu ministara i koji je premijerno izveden pod nazivom Čekajući Savjet Ministara, može unutar Bošnjačkog Političkog Kruga proizvesti samo dvije posljedice. Kombinovani aksl – Dva Čaušeskua i jedan i po SovNarKomGosPlan. Pri čemu prvi element predstavlja primitizovanu balkansku varijantu diktature a drugi Državni Plan u privredi koji se svodi na poklapanje upravnih odbora i finansijskih gnijezda.
Druga posljedica jeste radikalizacija bošnjačkih stranaka koje su ostale izvan tora. Esdea i Esbeiha. Pošto Esdepe & co nemaju nikakav program niti ideologiju za Bošnjake, Esdea im se ne može suprotstaviti nikakvom ideološkom ili programskom argumentacijom. A svakodnevna povika Oni hoće de da ovladaju ovim i onim, ne donosi političke poene i glasovne dobitke. Ostaje im da se uhvate klasičnog nacionalizma i radikalizacije bošnjačkog vizira. Ako budu pametni, prestaće da pričaju o Državi Bosna.bu.
Pošto to neće biti kraj procesa, slijedi dalja destabilizacija Federacije jer je izvjesno da će Zlatagan pokušati da Hadezeove i Hrvate zadovolji ministarskim mjestima a da se izbjegne Hrvatska Izborna Jedinica i Treći Entitet, pogotovu. Čak i ako bi postojalo nešto razumijevanja za te procese oni moraju biti dugoročni a to znači i nestabilni.
U toj višegodišnjoj Osmoj Ofanzivi Federacije, Republika Srpska treba ostati pribrana. Ali to nikako ne znači da treba biti pribrani posmatrač ili da treba čekati da se svi ti procesi završe pa da onda Krene Putem Sreće Te.
Republika Srpska treba za sve to vrijeme da radi na Asimetriji. Pri tome joj može pomoći efikasna vlast i usklađen politički sistem. Republika Srpska mora tražiti način da sa Birselom priča odvojeno kao što je to bilo na početku strukturalnog dijaloga. Ona mora neprestano slati poruke Briselu da je ona izvan mraka i bezdana Federacije i da mnoge korake može da poduzme ne čekajući rasplete. I ne čekajući Jedan Glas.
Ta Asimetričnost može značiti i povratak na izvorni Dejton ali i razdvajanje nadležnosti Republike Srpske i Federacije na one izvršive i one čekajuće.
Brisel bi mogao prihvatiti takve asimetrične akte jer bi mu to bio argument da nešto poduzima. Ali Republika Srpska treba imati u vidu da stvarno pridruživanje nije realno. Brisel će sve više fabrikovati mape puta i tako obilježavati put ka Evropi, da balkanske protuve ne zalutaju. U to spada i fantazmagorija o KOMACU, Beneluks Unija Kosovo, Makedonija, Albanija, Crna Gora.
A Asimetrija je i najbolja podloga Mirnog Raspada.