недеља, 24. јун 2012.


LAŽI
SARAJEVSKOG
KRUŽNOG SOKAKA

Otišao jedno jutro, tu skoro, Američki Ambasador na kahvu kod Sulejmana Tihića. Iako AmAmb još nije naučio Čašijski, koji je nad jezik Bosanskom, Srpskom i Trećeentitetskom, i nije znao da izgovori klasiku kaldrme Št ima, ba, Sulejman Tihić je razumio da ga pita za Zlatagana. Zlatko je jedan obični prevarant, on nije respektabilan partner, nema tu ni Države ni Čojeka, mi smo, Esdea, snaga naroda i insana, mi smo na evropskom putu, mi samo po ustavu i pravu, ništa na silu i na prevaru, samo legitimno, nas je birao narod i dao nam mjesta u Federalnoj vladi, a Zlatko je oteo hrvatska mjesta, i dao nam mjesta u Savjetu ministara. Dobro, naš Desnica nema Zlatni Ljiljan, jebiga, čojek bio daleko od Igmana, nemere se Zlatni Ljiljan dobiti u provinciji.
Gud. Kaže AmAmb. Rasumio sam. Pikla Plutforma. Džebiga.
Nakon razgovora, u Esdea sjednu za pisaću mašinu, Biser Bugojno, onu što ima haubu kao Opel Olimpija, i sroče saopštenje.
Nešto u stilu Američki Ambasador podržao stavove Esdea.
Onda sjednu u AmAmbasadi i demantuju. Nismo se opredjeljivali. Jer vaša sranja nisu naš nacionalni interes. Dodajem.
Dobro. Znam da to nije velika Ambasada. Ne može biti Velika Ambasada u maloj zemlji. U zemlji koja ne postoji. Osim toga, kakva je ambasada kad na nju može da puca i Jašar. Ali nije red lagati o razgovoru sa AmAmbasadorom.
Znam da Sulejman uobičava da laže. Sjeća li se iko Pruda. Tamo je Čović napisao jedan papir u kome je rekao da bi mogle biti tri teritorijalne jedinice i Sarajevo kao distrikt. Sulejman je odmah, samo sedam kilometara od Pruda, slagao. Razgovarali smo o regionalizaciji. Zašto ne bi Bijeljina mogla da se pripoji Tuzli a Bihać Banjaluci.
Sulejman laže na Aliju. Čak ni Bakir ne laže na oca koliko Sulejman laže na njegovog oca.
Ta Laž Kružnog Sokaka je neosporni ostatak Otomanske stabilnosti.
Jedini lijek protiv Suljine laži je da on, Suljo, za svako pitanje izdaje Ahdnamu.
Mada to neće riješiti problem. Jer, i Zlatagan umije da laže. Čudo jedno. I drugi. Samo još nisu došli u priliku. U Sarajevu se još uzgaja Lisabonska laž.
Tako su Strancima Usrancima godinama lagali o Republici Srpskoj i Srbima.
Sulejmanu je to prešlo u naviku. Za trenutak se zaboravio. Podsvijest mu rekla da je i Lagumdžija Srbin jer ga je detektovala kao neprijatelja u rangu Republike Srpske.
Džebiga.