четвртак, 28. јун 2012.


PALI KASUMOVIĆ
I HELIKOPTER

Sreća da Podministar Nakurac Kasumović nije helikopterom otisao u Iran. Nedajbože da se izgubi takav dragulj. Ne mislim na helikopter iz flote Oružanih Snaga BiH, poznate u narodu kao Čavrndija force.
Podministar Kasumović, koji je, zajedno sa ostalima, u posebnom, zasad neobjašnjivom, agregatnom stanju uzrokovanom slaganjem Zlatkove Kocke Vlasti, otišao je u Iran da nešto, kobiva, razgovara o kreditu koji se ne realizuje. Kopitar. Ljudi ne znaju gdje su, svakog jutra može ime se nad glavama pojaviti Nebeska Demokratija u potrazi za oružjem za masovno unistenje. A Kasumović došao da pita za kredit.
Ali sam se posebno zadubio da vidim ko je veći kopitar. Kasumović ili novinari. Našli da ga pitaju da li ministar Špirić zna da je on, Kasumović, otišao na put. Da li mu je potpisao nalog. Da li je utvrđena platform za razgovore i posjetu.
Novinari kao da ne znaju u kojoj zemlji živimo. I Kasumović s njima. U zemlji u kojoj Terzić smijeni Ivanića iz sedla ministra inostranih poslova. Pa ništa. U kojoj bivši ministar Alkalaj radi šta hoće, četiri godine, a nikom ne padne napamet da mu uradi bilo šta. U zemlji u kojoj u jednom danu padne dvadeset pet odsto zračnih snaga. U kojoj Član P, u pravilu bošnjački, ali sa manjom kličinom bošnjačkih glasova, takođe hoda kud hoće a ne pita nikog.
I onda im je Kasumović sasuo u notes. Na Kurac Ga Nabijem. Mislio je na ministra. Vidi se sabljarsko otomansko porijeklo. Nije nježan i prefinjen kao Mihajlica koji se anamonjima obraća sa Pičke jedne. Pomenuo je, Kasumović, i Četnike i Ravnu Goru.
Kako je Onaj File pogriješio što nije samog Kasumovića pozvao u Brisel. Da vidi kakvo je stanje u Zemlji Mape Puta.
Moj File. Jesi dobio resor.
To što demonstrira Nakurac Kasumović nije nikakva vijest. Tako funkcioniše rasada u toplim lejama nedejtonskih i vanustavnih institucija BiH koje su zasadili, zasijali i pozabadali, Unitarno Sarajevo, Vlasnici Bosne, Eksluzivni Patrioti, Visoki Predstavnici i dio Međunarodne Zajebnice. U to spada i Konstitutivnost Svih Svakuda. Pa Kasumović može da bude konstitutivan i u Iranu a Špirić ne može ni u Savjetu Ministara. Već samo na Ravnoj Gori.
Stoga će cijena koštanja tih Zajedničkih Instrumenticija, koju će na vidjelo iznijeti skorašnja rasprava u Narodnoj skupštini Republike Srpske, biti samo dio činjenica.
Mnogo više nas košta nematerijalno funkcionisanje i postojanje cijelih ergela nizaštonejebavajućih funkcionera. Jer, šta radi Kasumović, vjerovatno ne znaju ni u Esdea. Niti će Esdepe znati šta će raditi njihov, kada zauzme Nakurčevo sedlo.