недеља, 23. октобар 2011.

SDA U ZLAJAGRLJAJU
Stranka demokratske akcije još je jedna žrtva srpske agresije. U Sarajevu. Samo što je Sarajevo ovaj put opkoljeno do strane Esdepea.
Ta patriotska, junačka, multietnička, u šta ne spada Fikret Abdić, antiagresorska i narodna stranka, držala je u Sarajevu sjednicu Glavnog odbora. I nije uspjela skupiti kvorum.
To je pouzdan znak raspada i propasti.
Snuždeni Tihić je priznao da se našao u ćenifi i bez države i bez čovjeka, odnosno u zagrljaju sa Zlajogluom i njegovom Koferskom Mrežom Esdepe.
Ali je iz tog zagrljaja i prostenjao dvije najneubjedljivije činjenice za jednu stranku:
• Da nismo ušli u koaliciju sa čovjekolikim strankama SDPHSPNSRZB, tri, četiri hiljade naših ljudi bi ostalo bez posla
• Nemamo ni jedan svoj medij. Pa smo, valjda, polučili loš rezultat i morali u Zlajagrljaj.
Ni jedna stranka ne može da bude Zavod za zapošljavanje a naročito ne ZZZ svojih ljudi. Vladajuća stranka ima nekoliko stotina odbornika, poslanika i delegata. I tu je još nekoliko stotina imenovanih lica kao što su ministri, članovi upravnih odbora, direktori i slično. U slučaju da se ode u opoziciju, ovih zadnjih nekoliko stotina dolazi pod udar, pod uslovom da se procedure promjena mogu zakonito provesti. Recimo, kod direktora škola to nije moguće. To znači da stranka nema nekoliko stotina članova koji su spremni svoj položaj i ugođaj da žrtvuju za politiku, ideju i prosperitet svoje stranke i zajednice uopšte. Takva stranka je torbarska stranka i njeni članovi jedva čekaju priliku da prijeđu neki dugi Zapošljavački tabor. Ne vjerujem da su u Esdea baš svi vapili Pazi, Sule, na moj posao. Prije će biti da Sulejman Tihić svoju nesposobnost pravda sudbinom tih tri, četiri hiljade radnih mjesta. Da je zapošljavanje stranački reper onda bi postojale stranke zaposlenih i nezaposlenih. I Stranka nezaposlenih bi uvijek pobjeđivala.
Esdea nema svoje medije.
U BiH niko nema javne medije. Čak ni Esdepe. To nisu mediji. To su javni nužnici.
Pravoj političkoj stranci ne trebaju mediji. Samo joj trebaju stavovi, događaji koje produkuje, potezi koje vuče i realno profilisana politička opcija.
Posljednja izjava Tihića, koje se sjećam, pri čemu je bio snužden kao da je on Gadafi na onoj smrtnoj pješčanoj uzbrdici, ona je o tome da ako nema Savjeta ministara do Novog Djeda mraza onda treba ići u nove izbore.
Tolika stranka, državotvorna, patriotidna, šehidska, mirožrtvena, pa nema pametniju i razumljiviju izjavu za svoje birače i građane svojih izbornih jedinica. Bili smo na izborima. Mi smo svoje obavili. To što vi imate želju da štrojite Hrvate i Srbe a ne možete da ih pohvatate, to nije naš problem. To mu, svjesno i podsvjesno, poručuju birači na njegovu izjavu.
Za takvu izjavu ni jednoj političkoj stranci ne trebaju vlastiti mediji.
Suštinska činjenica je, ipak, u Zlajagrljaju.
Ulaskom u Kofersku Mrežu Esdepe, Esdea se poistovjetila sa druge dvije Pristranke kojima je važno nešto budžetske love i nešto namjesničkih mjesta. U očima svojih birača Esdea skoro nimalo ili vrlo malo odskače od tih Nastrančica.
To će se kazniti na izborima. Kazniće se i Esdepe, jakako.