понедељак, 26. септембар 2011.

ALTERNATIVNA
TURSKA
TELEVIZIJA
Banjalučka Ateve, televizija za turske ponjave, sećije i lišće, inače u širokim narodnim i glasačkim masama poznata kao Televizija Mladena i Dragana, Mladen i Dragan su, Ivanić i Čavić, otpilike, nešto kao Boro i Ramiz, borci za idealizirani svijet, svijet Sarajevske Republike Srpske, kao što su se Boro i Ramiz borili za komunitičko, bratstveno i jedinstveno Kosovo a ispalo Kosovo Tačija i Džems Bond Stila, zna šta radi. Kao što su, po prekotarabskom traču Tetke Vikiliksice, Ivanić i njegova Prva Pratilja Borenović, znali šta će se desiti kad iskoče iz dobročiniteljskog naručja Esenesdea, da će propasti kao partija, kao opcija, inače perspektivna UPM, pošto je, kao PDP nastala kad i Partija pomenutog Tačija, znači, u istom brlogu i leglu. Znali a ipak su otišli u Legendu Opozicije sa glavotozoidnim Mihajlicom.
Ta Tetka Vikiliksica, kojoj je glavna zadaća da okolo nosa đubrovnik, đubretarnik i pljuvaonicu, i pokazuje svijetu i vijeku kakvo sve smeće postoji po političkim dvorištima, i kakvog su talenta domaće zadaće i pismeni sastavi paraambasadorskih eksperata za zapažanja o karakternim osobinama i političkim potencijalima pojedinih aktera, otkriva kako Mali Marginalci liježu Na rudu, bolje rečeno Pod rudu, za mizernu nadnicu a najčešće za napolicu. Kad uspijete pola supjeha je vaše a pola naše. Kad ne uspijete, sav neuspjeh je vaš.
Na istoj Rudi jeste i Alternativna Turska Televizija iz Banjaluke. Televizija za direktan prenos turske šutnje i opadanja lišća, prokupljena za jevtine bosforske serijale snimljene po šeherima i bogazima velikog svijeta koji je procvjetao u Vrtovima Otomanske Stabilnosti. Pa sada Ahteve ubire plodove požutjelog listja istog kreativnog svijeta.
Njen glavni zadatak je da razara javno mnijenje i vjeru u javno mnijenje. Neprestanim lansiranjem laži i polulaži, nevjerice i suvjerice, bacanjem sugreba i prašine, sijanjem jalove alternative i kukanjem na nebo i boga Kad će štrajkovi, kad će ulica, kad će protesti, ta Tehlevizija treba da učini da je političkom narodu Sve Svejedno kako bi u toj žabokrečini isplivali oni koji i bez žabokrečine isplivaju na površinu, Ivanić i Čavić, Mihajlica je izborno malo prozuko, i poveli narod u nove bjelogardejske bitke armije Nudiguza i Potopnika.
Stoga je i lansirana laž kako Esenesde nudi Esdepeu mjesto ministra inostranih poslova. Neko im ga je smislio. Ne bi se oni sami toga dosjetili. Jer to je televizija novinarskih usidjelica. Sjede u praznoj zgradi i na svojoj guziuci prebiru svoju pamet pa je onda, nevješto upakovanu, kao što je i turska serija, isporučuju na ekran kao sramotu srpskog, banjalučkog i vrbaskog novinarstva.
Primjetno je kako su u zadnje vrijeme pogurani otpozadi. Naglo im je skočio reklamni rejting i minutaža. Opskrbljuje ih se za izbore. Valja dalje razarati. Sugerisano im je i da se umiljavaju Vladi Republike Srpske, kad ih već godinama Esenesde ignoriše, da pokušaju pronaći ministre i –strice koji vole da se slikaju i da se pokazuju susjedima, konama i strinama, i tako prigrabe legimitet objektivnosti i Druge strane. Vidim, uspijevaju. Priskrbili su neka Duboka Grla Vikiliksa.
Svejedno. Proći će među medijima kao i njihove glavne zvijezde, Boro i Ramiz. To nije novinarstvo. To je sluganstvo širokog spektra, od sluganstva Zlaji do sluganstva nevidljivoj raji.
Bilo bi dobro da ta Objektivna, Alternativna, Seksperimentalna Tehlevizija objavi barem strukturu svog vlasništva ili vlasništva nad sobom. Da halapljiva i nezajažljiva javnost zna s kim ima posla.