четвртак, 28. јул 2011.

MAKARSKA REPUBLJIK
ILI SVAKOSEBICA
Ne razumijem zašto se digla tolika plima oko nekog stava Iva Ćurkovića da Bosanci, odnosno oni koji na plažu dođu sa kesom paradajza i sarajevskim kiseljakom, ne trebaju Dičnom Horvaškom Turizmu. Pa je i Knez Ivo od Zagreba pozvao proskribovane da dođu. One koji na portalima iznose jak politički stav Piša nam se u Jadransko more.
Jer, to što se događa u lokalnom listuljku u Makarskoj, jednako je onom što se događa na granici Sjevera Kosova sa Srbijom. Podjela, ne, bre. Da su Patrioti Makarani, a i drugi, htjeli da ugošćuju Bosance, a i druge,ne bi bilo onih događaja u kojima je ubijena Jugoslavija.
To što i drugi siromašni turisti, od bečkih sobarica koje za tu priliku unajme karavane pa ih natrpaju flaširanom vodom i ostalim dnevnim potrepštinama, uključujući i toalet papir, do starih evropskih zanimanja kao što su ukrajinke ili slovakinke, preplavljuju Jadran, to što Obznana Iva Ćurkovića pouzdano svjedoči o tome da Hrvatska ne zna šta će sa svojim turizmom, to ovaj put ostaje u drugom planu.
Kao što i osvajanje vlastitih graničnih prelaza u Nezavisnoj Državi Kosovo, u drugom planu ostavlja Evropske Integracije, koje su okosnica spoljne politike Države Kosovo, STJ, a u prvi plan ističe Podjele.
A ne razumijem ni zašto izvjesni mediji u Naseobini konstatuju proteste Bosanaca. Kao, oni su turisti drugog reda. Pa Sarajevo već dvadeset godina pokazuje kako predstavlja građane, živalj uopšte, drugog reda. Čak je stvorilo i Drugorednu Državu. Unutar BiH, Sarajevo čitav jedan narod drži Drugorednim Narodom. Čitav jedan entitet drži Drugorednim Manjim Beha Entitetom. Šta da očekuje od drugih.
Dobro zbori Ivo Makaranin. Sve smo radili posljednjih trideset godina da se ne gledamo. Da ne budemo blizu jedni drugima, da se ne miješamo, da se odvojimo, da se ne kupamo u istoj vodi i n plaćamo istim parama.
Ne katranišite ljude koji samo konstatuju ono što ste svi željeli i proveli. I Ivo i oni na Sjeveru Kosova. To što je na Kosovu uhapšen neki Duljaj, Muljaj, Beljaj, Zeljaj... kako bješe, za ratne zločina nad Srbima, SIJK, Kosovsko, i to što je Ivo Josipović, kao Dobar Državnik, rekao da su Dobrobosanci Dobrodošli, to neće promijeniti stvar stanja.
Sva Naša Područja, to možemo da kažemo mi, koji smo ispali iz voza na nekoj ranoj krivini i koji mislimo da je SFRJ bila dobra država za sve i da se mogla popraviti tamo gdje nije bila, zahvatila je Svakosebica. To treba poštovati i uvažavati. I ne treba se češati iza uva a svrbi nas guzica. Za one druge.