недеља, 24. јул 2011.

BiH JE BEZVRIJEDNA,
DRŽAVA VODU DOK MAJSTORI ODU
Morton Abramovic i Džejms Huper u National Interestu i na RFE objavili su tekst o Bosni. Kogod BiH zove Bosnom, nije objektivan, ratno-sarajevski-žrtveno-muslimanski je baždaren i, u ovom vremenu, pojma nema o predmetnoj stvari.
Pomenuti tekst je sročen kao analitička zabilješka špijuna koji svoje veze i izvore, kobiva, taje a u stvari pabirče činjenice, relacije i postavke po internet kanalizaciji.
Stoga tu i nema ništa značajno osim povoda da se zaključi da i oni koji savjetuju i oni koji su savjetovani, i oni koji se konsultuju, i oni koji odlučuju, i oni koji su predstavnici međunarodne zajednice ovdje, i oni koji su međunarodna zajednica tamo, ne stoje sa svečetiri noge na zemlji u pogledu BiH i odnosa prema njoj. Ali zato savršeno znaju sve Poze Odnosa s Njom.
BiH je jedan od najeklatantnijih primjera propasti novih demokratija, promašaja konsolidovanih demokratija, dezerekcije i dezejakulacije novih država i sloma nagodbenih i interesnih oblika kolektivizacije geografskog prostora.
To su konstatovali prije više od decenije konsultanti, analizaotri i teoretičari Zapada kada su uveli sintagmu funkcionalna država. Od Meda i Mlijeka, od Najbolje evropske prakse, od Novog svijeta, od Zlatne kašike privazitacije, od Cunami inostranih investicija, ostala je samo Funkcionalna država. Država vodu dok majstori odu.
Ideal funkcionalnosti za BiH je Kosovo Republjik.
Bosnom i Hercegovinom se bave još samo sitnoplaćenički mediji ovdje, poneki, kao RFE ili DW, tamo, nešto nevladinih dojavničara i amatera OJOU, i onaj ko mora, misionari raznih instutucija iz bijelog i evropskog svijeta, protuve Sa Dna Kacina i diplomate koji nemaju gdje da sjede u administracijama pa, da ne bi bili na hodniku, šalju ih u BiH.
Teorije o pripajanju Beogradu, uticaju Zagreba, efikasnosti EU u pretvaranju Naseobine u Državu, samo su eho starih vremena. BiH nije više nikome važna. Ni Zagrebu, ni Beogradu, ni EU. ZG ode u EU, pa pa, Beograd ima svojih Kosova do grla a EU ima ovakvih Ćorkana više nego ćuprija.
U tom bunilu mnogima je promakla vijest da je Republika Srpska dobila 0,5% više prihoda od PDV nego što je do sada imala. To je posljedica veće ekonomske aktivnosti. Pederi iz medija i Pederi iz Sarajeva, pardon, i Pederi sa ATV, neće zabilježiti taj podatak jer njihova slika Republike Srpske je Slika Opšte Propasti. Otkuda sada veća aktivnost, veća potrošnja, veća uplata poreza, SIJ.
I još je promaklija vijest da je otišla tužba za 52 miliona maraka Pedevea za koliko je u tri godine oštećena Republika Srpska. Na ovom blogu sam već obrazlagao kako priča o parama znači početak kraja jedne zemlje. Neću opet jer će neko misliti da je nastupila Retorika, STJ. Ali hoću da kažem da BiH trenutno vrijedi ta 52,3 miliona KM. I ništa više. To kaže berza i Dejtonski Indeks Funkcionalnosti.
Ako se nađe investitor, ako plate, to jest, BiH će opstati. A ako ne plate, majstori će jednom da odu.