петак, 8. април 2011.

LAGUMDŽIJA

BOŠNJAČKE STRANKE

I LIDERE ODVEO U GVANTANAMO

Na pitanje Večernjeg lista o razgovorima za formiranje Vrhovne Vlasti Naseobine, Tihić odgovara: Tkogod pokrene inicijativu, ona je dobrodošla. Može Dodik, Čović, Lagumdžija, bilo tko. Ako treba, ja ću biti taj. To treba uraditi što prije. Lagumdžija je bio u Americi pa smo čekali i njegov povratak kako bismo vidjeli što i kako dalje.

Moram podsjetiti da je Sulejman Tihić lider najveće bošnjačke stranke, Lagumdžija je lider srpsko-hrvatsko-komšićske, SDA, stranke ratnice, stranke koja ima Člana P. A u odgovoru Večernjaku se predstavlja kao povjerenik Esdepea za mjesnu zajednicu Prcmilojka Donja.

Ko da vidim sebe kada sam se sa osam, devet godina igrao u pijesku. Šta radiš, Rajčilo. Ništa, evo, čekam da se djed vrati iz Doboja, otišo na pijacu, pa ćemo vidjeti šta i kako dalje. Odnosno, da li ćemo orati, ili kopati, a najvažnije, da li je djed donio šarene dugačke bombone.

Izgleda da i Tihić očekuje neke Zlatkove slastice iz Amerike.

Neprijatno mi da savjetujem starom novinarskom vuku iz Večernjaka. Mislim da je bolje pitati na nekom drugom mjestu šta misli Tihić.

Nepojamno je kako je U-Socijaldemokrat uspio potčiniti Tihića i SDA. Kako je lako ušutio Bakir, Član P. I kako je sve druge bošnjačke stranke, Esbebe, Esbeiha, stavio u stanje mirovanja i iščekivanja da se Otac vrati sa službenog puta iz Amerike. I prije toga.

A i kad je tuzemno, niko ništa ne poduzima. Lagumdžija i šargija, i kolo vodi, i fes zatura na zatiljak. Dok mu reket viri iz zadnjeg džepa čakšira.

Am Amb se spasila u zadnji čas saopštenjem da nema ništa od Dejtona dva. To što je Turbanždija pričao u Americi, može biti samo Dejton Ja.

U pogubno političko, pluralno i demokratsko stanje doveo je Lagumdžija bošnjački politički mozaik. Uskoro ću biti primoran da svoju čuvenu političku sintagmu Sarajevski Politički Krug redefinišem u Lagumdžija i Sarajevski Zid Šutnje.

Kao da je Lagumdžija sve bošnjačke lidere odveo na kraći boravak u Gvantanamo. Tako i od onih, stvarnih, nema ni traga ni glasa.

Politički interes Bošnjaka je ovim još dalje marginalizovan, dalje, jer je i dosad bio zaturen u uglu dok se na sva usta pričalo o Državi Građana, Državi Unitarnoj, Državi Funkcionalnoj, Državi Imovine... i prepušten mitskom biću, Lagumdžiji, koje je sastavljeno od više polovina – pola komunjara stara, pola socijaldemokratčina mlada, pola američanin, pola institutlija bošnjaštva, pola reketuša...