субота, 8. јануар 2011.

KLUNI U JUŽNI SUDAN,
LAGUMDŽIJA U ZAGREB
Čekao sam vijesti da vidim da li će Zlatko Lagumdžija odletjeti u Sudan da spriječi referendum o samostalnosti Južnog Sudana i mirovno finale četvrtvjekovnog građanskog rata u kome je poginulo dva miliona ljudi. Sudan za čovjeka. Sunce mu jebem.
A onda nađem vijest da je tamo otišao Džordž Kluni. Zlatko Lagumdžija otišao je u Zagreb, kod Josipovića, da spriječi jedno drugo osamostaljenje. Osamostaljenje hrvatske biračke volje od Sarajeva.
Poznato je šta Lagumdžija misli o Josipoviću, jer Josipović ne misli da je Država Hrvatska Država za SDP niti misli da je BiH Država za Sarajevo. A ipak je otišao. Dogorjelo sokolu do muda.
Prethodno je Tihića poslao u Mostar nebi li, onako svakodnevan, mislim, svaki dan ukida Republiku Srpku, izazvao sažaljenje Čovića i Ljubića.
Lagumdžija je na taj način pokazao koliko mu je stalo do Bosne i Hercegovine, unutrašnjeg dogovora i do bosanskohecegovačkih Hrvata, odnosno, do ravnopravnosti tri ovdašnje nacije. On demonstrira prevaziđene metode za regulisanje bosanskohercegovačke krize. Te metode podrazumijevaju da su regulatori za pritisak ulja, napon i kompresiju za bosanskohercegovačke Hrvate i Srbe smješteni u Zagrebu i Beogradu. On, Lagumdžija, pokušava tako da glumi Sarajevskog Visokog Predstavnika. Obilazi region i glumi štrojača. Očekujem, uskoro, njegovo odlazak u Beograd, kod Tadića, u Vatikan, u Istanbul.
Na sceni je očita diverzantska akcija, subverzivna akcija, teroristička akcija, Gajtan Zlatko razumije o čemu govorim jer je stručnjak za Gvantanamo, koja bi trebala da razori Mostarski četvorni stranački dogovor ali i hrvatsko-srpski dogovor u pogledu izbora naočara kroz koje će da gledaju BiH. Sarajevo-optka nije prošla na tenderu.
Znaće se u ponedjeljak šta je Tihić uradio u Mostaru a šta Lagumdžija u Zagrebu. Za Mostar je kasno a Zagreb ne pije vode. Sa Hrvatima je, u Mostaru, trebalo da se razgovara prije deset i više godina. Zagreb, kao ni Beograd, nikad ovdje ništa dobro nije riješio. Braća jesmo, pare su dobrodošle, ali, pustite nas da gledamo svoja posla.
Ipak, mora se računati i na neki procenat eventualnog uspjeha Terorističke akcije SDPSDA. U tom slučaju će neki procesi biti odloženi ali će posljedice biti tragičnije.
Mnogo manja cijena je da se SDPSDA u ponedjeljak pojave kod OK Korala.