понедељак, 10. јануар 2011.

ONUR I SULEJMAN
VELIČANSTVENI
U POHODU NA
BALKAN I ATV
Pravoislamska protestvujuća javnost okomila se na neku tursku televiziju koja je proizvela seriju o Sulejmanu I Veličanstvenom Zakokodavnom, poznatijem ovdje kao Aladža Sulejmanu jer je, pored ostalih, izgradio, trenutno nepostojeću, Aladža džamiju u Foči, u otomanskom carstvu poznatijoj kao Krsmanovo.
U seriji je Sulejman Podbečanski, popušio pod Bečom u osvajanju Evrope, prikazan kao alkohol-insan i ženoljubec. To se ne uklapa, veli protestvujući dunjaluk, u sliku Pravednika, Zakonodavnika i Izletnika. Jer, Sulejman I Veličanstveni nije bio agresor, osvajač, potlačivač, okupator. On je bio izletnik. Preteča Piknik Ćeifa.
Ne znam da li je Sulejman I volio žestu ali žene jeste. To im je, pored sablje, bilo u krvi. Harem, STJ. Dobri scenaristi su možda i dodali to sa ovozemaljskim i ovovjekim užitkom, kako bi Sulejmana I Kanunija približili savremenoj publici.
Sasvim suprotan efekt postigla je ATV Republike Srpske, inače turska ispostava u BiH, u sklopu Mreže Plus, sa serijom Onur I Atevečestveni. ATV ovdje poturčava gledaoce, prethodno sjebane farmama, velikom braćom, plesom sa pizdama i survajvorijama raznih vrsta. ATV ide i dalje. Emituje jevtino dobijene filmove tilovane na bohsanski jezik. Kad je jevtino, nek' je i tursko.
Očekujem da će ATV dobiti i novu seriju o Sulejmanu koju glumi isti glumac kao i Onura u Šeherzadi.
Serijska Otomanska najezda na Balkan, kao i proizvodnja za unutrašnju upotrebu, ima jasan cilj kojeg je poetskim jezikom u Sarajevu predstavio ministar vanjskih dela Turske, Davutoglu. Treba oživjeti Otamansku Stabilnost. U tome, u prvoj etapi, dobro dođu televizijski opijati. Da se publikum podsjeti zajedništva kroz riječi, na primjer. Ajde. Turska riječ koja je ovdje primila katoličnastvo i pravoslavlje. U drugoj fazi, poslije Onura i lijepe Šeherzade, dolaze vladari koji se uvlače pod kožu. Vole žene i piju. To treba i u Turskoj da izazove efekte, da podsjeti stanovništvo na svoje vladare, koji su, tada, bili i vjerski autoriteti, na svoja zlatna doba Piknika i Izletništva. Suljeman I Izletnički.
Dobro za Tursku i turske teve kuće. Ali kakva je u svemu uloga ATV? Da li opoziciona vlastima Srpske ili poziciona Turskoj?