среда, 10. јун 2009.

OD BiH SE PRAVI GVANTANAMO
Visoki predstavnik i nešto niži dopredstavnik su posljednjih dana demonstrirali pravnu snagu spravljenu specijalno za ljudske sudbine u BiH. Dva jadnička iz policijske sfere su smijenjena i odstranjena jer su pratili, prisluškivali, prijetili dužnosnicima. Nigdje nema dokaza za to. U Brčko Distriktu su neke zaštitarske firme onemogućene da dobijaju nove poslove ili im je nešto zabranjeno jer su prisluškivali, špijunirali. Opet, nema dokaza za to.
Koliko se razumijem u pravnu tradiciju, sve što je navedeno kao razlog za tu hajku na ljude, stvar je suda. Istraga, tužilaštvo, saradnja po zakonu, pa sud.
Ovdje niko ne pominje sud.
Glavni i najjači argument je da su dobijeni podaci od međunarodnih obavještajnih službi.
A svi znaju da se to ne može provjeriti jer ti tajnici ne daju potvrde i doznake, ko šumari.
Moje čuđenje je, ipak, potpuno pogrešno.
Shvatio sam to kad sam pročitao intervju sa Ćazimom Sadikovićem, bivšim venecijanerom, koji je dr i prof a titulira ga se i kao pravni eskspert, koji doslovno, povodom Inckovog zahthjeva da se spale zaključci NS Republike Srpske i povodom njegovih aktuelnih poteza, kaže: To nije nikakva bonska ovlast, nego ovlast visokog predstavnika koju je on imao još od Dejtona, odnosno kako je on shvatio i protumačio Dejton, pa mu je PIK dao za pravo i priznao tumačenje.
Ovakav voluntarizam u tumačenju i shvatanju zabilježen je još samo u slučaju u kome je na tarabi pisalo ona stvar a Haso ga svega izgulio shvativši i protumačivši da je tačno to što piše.
Kada tako pravno postavlja stvari profesor, doktor, pravni ekspert, onda se ne treba čuditi osoblju Ohaera i dopredstavniku.
Od BiH se, djelovanjem Ohaera, godinama pravni mali Gvantanamo.
To je u pravnom smislu.
A osoblje Ohaera, sve do blizu vrha, ponaša se osvetnički i u skladu sa ljutnjom zavađenih jetrva, igrajući se ljudskim sudbinama kao poplava slamkama.
To je u emotivnom stanju pri kraju karijere.
Ćazima Sadikovića, što se tiče:
· PIK je samoustanovljeno i samaoproglašeno tijelo kojeg nema ni u jednoj odluci ili papiru vezanom za Dejton ili za UN. Prema tome, to tijelo ne može dati za pravo da se postupani ni pravno ni nepravno.
· Visoki predstavnik nije tu da nekom servira svoje shvatanje i tumačenje nego da nadgleda civilni dio sporazuma. On ne može da nameće zakone, tj. da zamijeni legalne ustavne organe, da smjenjuje ljude, tj. da zamijeni sudske procedure.
· Nikakve ovlasti VP nema od Dejtona. Inače bi to trebalo negdje, u nekom aneksu, izričito da piše. I da su to potpisale strane potpisnice, među kojima je i Republika Srpska. Sve je nepravno iznuđeno na konferencijam PIK-a, sa poznatom Bonskom na kraju.
Međunarodno pravo će morati da, kad – tad, kaže svoju riječ o cijelom tom procesu u kome strada jedna zemlja, narodi, institucije i ljudi.
Ali ne na način Ć. Sadikovića i dopredstavnika.