субота, 13. јун 2009.

MOJ JARANE, SULEJMANE
BiH počinje da plaća cijenu pobjede Sulejmana Tihića na Kongresu Esdea.
Pred „istorijski“ banjalučki sastanak trojke, koji se odvija u ozračju, obzorju i plavovidu vedrog neba nad pobjedom Zaključaka, koji su unuštili iščekivanja opozicije da će Vlada Republike Srpske, i omrznuti SNSD, ispušiti, zaledili stranke oko Murselovića u općenitoj iznenadbi kako se nijedan organ Bonskih Ovlaštenja nije digao, odveli VP na ugarsko mušičarenje, otišli u Službeni glasnik Republike Srpske da budu objavljeni, i na kome će Dodik predložiti da se usaglase da Ohaer treba da ode, kako bi BiH mogla aplicirati za EU i Nato, Sulejman Tihić izjavljuje, nakon što je Prudski proces koristio da dobije izbore nad Bakirom, kako je ovo posljednji sastanak u tom stastavu i kako prelo treba proširiti.
Na taj način, Tihić, pretvara nedjeljni sastanak u Banjaluci u igranje prstena pod priglavcima ili u mušičarenje.
Ali, što je mnogo važnije, najvaljuje zalaganje za podvođenje i ostalih jarana iz sarajevske političke sevdalinke. Pretpostavljam, Zlaje, koji odavno nije bio pod svjetlima političkih reflektora pa probijelio od muke kao proklijali krompir u magazi u aprilu, i Harisa, koji je takođe iz voza iskočio u Podlugovima, onomad u aprilu.
Podvođenjem Zlaje, Tihić bi ojačao u pregovaračkom smislu ali i u međubošnjačkom. A podovđenjem Harisa, oslabio bi Bakira i taj radikalni blok, što bi, opet, bilo njegovo jačanje.
Proširenje trojke nema nikakvog smisla, osim paradnog. To samo odlaže mogućnost dogovora. Proširenje je već omogućeno skupštinskom procedurom za razgovor o ustavnim promjenama. Prudskoj trojki su ostala praktična pitanja za koja nije potrebno uključivati svu bulumentu od kojih najveći dio njih nema ni vlasti ni odgovornosti.