недеља, 7. јун 2009.

GRAĐANIN ČAVIĆ
Najbolji pitomac Reformatorske akademije u klasi Pedija Ešdauna, za prsa bolji od Adnana Terzića, Dragan Čavić, održao je osnivačku konvenciju svoje DPČ, dobio veliki prostor u sarajevskom Oslobođenju i intervju u Pressu: Nisam američki čovjek.
Pokušavam da razumijem politiku, čitam knjige, istražujem praksu, organizujem izbore... ali nisam shvatio da treba osnovati stranku da saopštiš javnosti da nisi američki čovjek.
Njegov stav, na toj konvenciji: Organizovali smo se sa namjerom da građanima povećamo mogućnost izbora, da društvu damo šansu da može da bira i političke stavove koji nisu ekstremni i koji su istvovremeno umjereni, principijelni, govori još nešto, osim toga da, kao, nije iščilio ispod Ambasador deke i da, kao, nije američki čovjek, govori o tome da je skinuo gaće.
Šta znače umjereni stavovi može se odgonetnuti ako se prisjetimo Čavićeve lelekuknjave, još dok je bio prijesednik Republike, o tome da trebamo prihvatiti Policiju BiH a dati policiju Republike Srpske jer će nas izbrisati, uništiti i bonirati, ako se prisjetimo da je formirao komisiju za Srebrenicu i priznao osam i više hiljada žrtava genocida za koje nema dokaza, ako znamo da ga Ešdaun hvali kako je uspješno s njim sarađivao pa je popušio političku karijeru jer je izgubio na izborima. Kolonizatori tako govore o lokalnim indijskim krotiteljima slonova, ili o šerpasima, u najboljem slučaju. Umjerene stavove ima i Huso iz onog vica u kojem ga je Haso svezao, gologuzog, za grabić kraj puta: Jebi i prolazi.
Suštinski, Čavić misli da su Srbi budale.
Nudi se Srbima, koje potcjenjivački i podanički zove građanima, kao alternativa. Pa, bio je alternativa. Učestvovao je na izborima za predsjednika Republike Srpske, protiv počivšeg Milana Jelića. I izgubio, kao ja od Tajsona.
Da! Još je saopštio da on, i njegov demokratskipokretčavić, nisu opozicija Republici Srpskoj nego vlasti.
Dabome, Republika Srpska se ne napada direktno kao saveznici na Normandiju. Kada je trebalo srušiti SFRJ, nisu razbijane Jugoslovenske željeznice, nije razbijana Jugoslovenska narodna armija... nego vodeća politička stranka Savez komunista Jugoslavije. To je i njegova Esdees, kakvagod je, iskusila, kada je imala vlast. Ne može Čavić reći da ne zna o čemu se radi.
A o njegovom patriotizmu, o brizi za Republiku Srpsku: ako za njegov patriotizam nema mjesta ni u Esdeesu, onda ga nema nigdje.
Ili ima pola strane u sarajevskom Oslobođenju.