четвртак, 11. јун 2009.

KLASIFIKACIJA ZLOČINACA
Čitam u novinama kako je emisija sa četničkom špicom objavila snimke Ratka Mladića na svadbi, na rakijanju, na snijegu. I kako su snimci iz prošle godine.
Očito je da su snimke došle iz arsenala tajnih i obavještajnih službi jer znam da jedna tv-emisija, pa ni jedna tv, nije u mogućnosti da ima stalnog dopisnika kod Mladića.
Za novinarstvo nije dobro je na direktnoj ili indirektnoj vezi sa tajnim službama.
Gledajući u redoslijedu, odnosna emisija je u takvoj trajnijoj vezi a to znači da to ne treba više posmatrati kao novinarstvo nego kao specijalni rat.
Zanimljiv je drugi fenomen.
General Mladić je, vjerovatno, napravio mnogo grešaka u ratu. Za jednu sam siguran: nije na skupštini u Sanskom Mostu pohapsio civilnu esdeesovu bulumentu koja se izdavala za vođstvo Srba i Srpskog Naroda a davila se u pljački. Koliko ja njegova uloga u zločinu u Srebrenici, ili u drugim zločinima, treba da utvrdi istraga i sud a ne novine i tajne službe. To se vjerovatno nikada neće do kraja utvrditi jer je vojnički bilo smiješno osvajanje enklave Srebrenica, osim ako se nije radilo o dijelu šireg plana. A o njegovim aktierima se nikada neće ništa saznati. Ili hoće za pedeset ili sto godina.
Ako nije specijalni rat u pitanju, i protiv Srbije, i protiv Republike Srpske, i protiv Srba uopšte, šta je zanimljivo u tome što se Mladić našao u kolu, grudvao se ili nalijevao rakiju. Ogroman broj osumnjičenih, pa i krivih, za ratne zločine, slobodno se šeta po Sarajevu. Što se neki iz te kaste ne bi šetali i po Beogradu.
Sarajevska uska pamet teško može da shvati da je BiH zajednička država. Onda teško shvata da su i zločini zajednički. Kako se lako zaboravi da je i vlast, u predvečerje rata, bila zajednička, koaliciona, SDSDAHDZ.
Kako je moguće da su zločinci vaši a heroji naši.
Zvuči nevjerovatno, ali hapšenje Osumnjičenog Mladića bilo bi već odavno izvršeno, da su osuđeni krivci za Dobrovoljačku, Tuzlansku kolonu, Kazane...
Ako je država zajednička, zajednička je i borba protiv zločinaca.
Ili sam negdje pogriješio.