уторак, 10. март 2009.

SIPU TREBA RASFORMIRATI
Izjava Lukačšvilija na javnoj televiziji o završetku „ili zatvor ili groblje“, možda je najava atentata na Dodika i dokaz postojanja plana o tome za koji Lukač zna, možda je znak šizofrenije, teške psihičke bolesti, možda je znak da je Sipu preuzeo Veliki Prvi Brat pa se Lukač osjeća nadmoćno i osiono a Lujić služi za zajebanciju.
Ali kontraprijavljivanje direktora od strane podređenog i cijeli niz događaja unazad godinu dana, pa sve do banalizacije o vraćanju laptopova, stikova i kompjuterskoj zaštiti od odliva informacija, vraćanju privatizovanih automobila... nepoštovanje osnovnih procedura ne zakona i internih akata o Sipi, nego i vođenja djelovodnika o slanju i prijemu pošiljaka, govori o tome da je Sipa postala instrument nevidljive sile koja sutra može izvršiti i državni udar u BiH.
Pošto je očito da ne postoji način da se uhapsi Lukač zbog takvog samovoljnog i nekontrolisanog djelovanja, što sam predlagao odmah po izbijanju afere beta-izvještaj-lukač, sada je došlo vijeme da se predloži raspuštanje Sipe.
Predsjedništvo BiH, Parlamentarna skupština BiH i Savjet ministara, moraju pronaći ustavni i zakonski osnov da se rasformira ili raspusti, ili, jednostavno, obustavi rad Agencije za istrage i zaštitu kako se ne bi napravila šteta po BiH iz koje nema povratka.
Potrebno je poništiti sva akta o Sipi, a onda krenuti u parlamentarnu proceduru, prvo entitetsku pa onda u Parlamentranoj skupštini, donošenja novog zakona o Sipi i sve potrebne prateće društvene i civilne regulative i kontrole. Procedura može početi stavljanjem van snage dosadašnjeg zakona u Parlamentarnoj skupštini jer je očito da rasprava o stanju u Sipi ne može donijeti ništa.
Inače, ako ostane ovakvo stanje, jednog dana će istorija utvrditi da je afera Sipa-Lukač bila prvi konkretan događaj u procesu raspada BiH, nešto slično kao suze Sonje Lokar u Centralnom komitetu SKJ.
A za konkretno činodjestvije u onoj balegljivoj emisiji Lukač bi morao odgovarati na sudu za javno izrečenu prijetnju smrću. Samo što je isti očuh i Sipi i Tužilaštu i Sudu BiH.