уторак, 10. март 2009.

NA SCENI SU NEREGULARNI IGRAČI
Gdjegod se okreneš, u Sarajevu igra mečka.
Dok se u ozbiljnim institucijama, ili su to one za koje neko misli da su ozbiljne, kao što su Esdepe, Ohaer, Esdea... čeka izbor ili reizbor čelnih ljudi, dotle na otvorenoj sceni mečke igraju Gluvo Glamočko – Bakir 60, Lukač Sipaš, Kemo Rak, Haris Amandman...
Taj fenomen neregularnih igrača koji dresove nose naizvrat, kako publika, i sudija, ne bi odmah prepoznali o kome se radi i na čijoj strani igra, svojstvena je samo malim, ustajalim, ićindijskim, predsevdalinskim sredinama nastalim, ad hoc, kao oko gradilišta čuprije na Drini. Svi su tu. I Ćorkan, i inokosni seljak iz okoline Višegrada, i glavni neimar, i onaj što ga nabijaju živog na kolac, i kolac...
Političko i ekonomsko Sarajevo se doima kao jedan veliki šator podignut zbog megdana bakova. To što se poneko otima, SDA sa svojim nedonoščetom o potrebi da se odmakne od filozofije žrtve, Avaz sa profesionalnim prostorom za inforamcije, tiražem i podijem za rasprave i mišljenja, nekoliko intelektualaca smirenog i realnog habitusa... samo su izuzeci koji potvrđuju pravila.
Pod takvim užeglim šatorom prestaje biti bitno da li FTV propada, finansijski i politički, da li je na njoj hrvatski jezik ravnopravan, da li odgovara potrebama pretplatničke i cijele javnosti. Bitno je da jaše Bakir. Prestaje biti bitno i to da li će Zlatko Lagumdžija pobijediti sam sebe u izborima za čelnika Esdepe, bitno je da ima Zlatnog Dečka Bakira. Prestaje biti bitno da li će na čelo Esdea doći Bakir Izetbegović, ili će ostati Tihić, bitno je da Haris noću ruši sve što se danju izgradi. Prestaje biti bitno što postoji Savjet ministara, bitno je da se zadrže pozicije u RAK-u, u DEI... Cijela BiH se upregla da nacrta taj amandman za Brčko, mada niko ne zna za šta je toliko bitno Brčko, što će BiH distrikt, što će Brčko u Ustavu, ali hajde, kad iznad svega pokazuje se važnijim neki razgovor nekog Harisovog Arnauta sa Ovenom. Ima i listing. Svi mašu amandmanom, Haris maše listingom. Razgovarano je sa Pašom u Stambolu. Prestaje biti bitno da li je SIPA zajednička institucija, za dobrobit vascijele BiH, već je bitno da Lukač igra pod šatorom, sa dresom naizvrat, i da dokaže ko je tu gazda i kome služi SIPA. Nije važno da Vijeće ministara dobije izvještaj i analizu o radu te agencije, važno je da se Lukač pojavi kod Bakira i da direktoru javno pokaže sjemenjake.
Sve je, dakle, isto kao onomad, kad se gradila ćuprija na Drini. Samo ima mnogo Ćorkana. I neće se nikad izgraditi ćuprija.