четвртак, 12. март 2009.

KO SVE FINANSIRA UNITARISTE
Nevladina organizacija, bosanskohecegovačka, pod nazivom Vanjskopolitička inicijativa, objavila je brošuru o evropskim integracijama itd. a na naslovnoj strani stoji okvir: UPOZORENJE VLASTIMA: ČAK I AKO SE OSTVARI PUNA POLITIČKA VOLJA ZA ISPUNJENJE VEĆINE UVJETA IZ SSP, PROCES IMPLEMENTACIJE ĆE MOĆI IĆI SAMO DOKLE TO BUDE DOZVOLJAVALA RIGIDNA I SLOŽENA USTAVNA STRUKTURA BiH.
Brošuru i preliminarni izvještaj je finansirala švedska Agencija za međunarodni razvoj i saradnju.
Glavno pitanje nije šta koja nevladina organizacija misli, jer može da misli i radi šta hoće, a to mogu i neke vladine organizacije, kako nam se očigledno predočava ovih dana i nedjelja, nego: sa kakvim namjerama i ciljevima u BiH djeluju inostrane agencije, fondacije i asocijacije. Jer, sve one demonstriraju pozorišnu nezavisnost, dobronamjernost i neutralnost ali se samo jednog dana oglasi ovakav unitaristički preliminarni izvještaj. Ili ih Prvi Zamjenik okupi u nekoj banjalučkoj garaži da mu se žale i da im on podijeli savjete.
Svaka čast švedskoj Agenciji, i bilo kojoj, ali ne treba da se petlja u unutrašnje stvari bilo koje zemlje pa i nesretne BiH. Moguće je i da Agencija nije znala šta finansira ali obzirom da je sponzorisala višekružnu raspravu o ustavnim promjenama u BiH, prije koju godinu, sumnjam u to.
Dakle, zalaže se propagiranje unitarizma, pošto ovakvu ustavnu strukturu treba promijeniti pri čemu je decentralizacija unaprijed isključena.
Evropske Integracije i njihova mama Evropska Unija, treba da znaju da ne mogu da utiču na unutrašnju strukturu BiH. Republike Srpske pogotovu. I njenog dejtonskog položaja u BiH. Ako treba birati između davanja nadležnosti Republike Srpske kako bi se napredovalo na putu Evropskih Integracija, onda tu putnu strelicu možemo odmah okrenuti naopako.
To je već rečen orijentir i njega bi trebalo da znaju svi ozbiljni preliminarci i agencije. Ovaj jevtini trik o tome da nevladin sektor priča Evropskoj Uniji šta treba da radi u BiH, prevedeno: da promjene unutrašnje strukture postavi kao uslov za integraciju, ešdaunovska je propala formula reforme policije kao uslova svih uslova.
Agencija za međunarodni razvoj i saradnju je zvanična agencija Švedske, dakle vladina agencija i po tom određenju ne bi trebala da se bavi ovakvim stvarima.