недеља, 15. фебруар 2009.

SAVEZ DRŽAVA BiH
Srpski državotvorni Esdees i bošnjačka Esdea zajednički su pozvali na uzbunu nakon Dodikove bijeljinske promocije savezne države.
26. januara prošle godine, dakle, prije više od godinu dana, Glavni odbor Saveza nezavisnih socijaldemokrata imao je sjednicu i donio zaključke podijeljene u tri grupe. Jedna je bila unutrašnjo-organizaciona, nakon pobjede našeg kandidata na prijevremenim predsjedničkim izborima. Druga grupa je bila o evropskim integracijama a treća o ustavnim promjenana. U toj trećoj grupi, zaključak broj 15 kaže:
Glavni odbor smatra da:
· BiH ustrojena Dejtonskim sporazumom i na osnovu Ustava BiH, ima karakteristike federacije i da, u skladu s tim, federalne jedinice imaju karakter država u saveznoj državi a ne status lokalne samouprave kako to pokušavaju predstaviti nelegalni zahtjevi i neustavna politička praksa. U skladu sa demokratskim standardima i prema Povelji Ujedinjenih nacija, federalne jedinice mogu imati i pravo na samoopredjeljenje.
Dakle, oni koji žele da se bave političkim aktivnostima, koji žele da glume ozbiljne stranke, da utiču na politička rješenja i trendove, demonstriraju sada nedostatak elementarnih sposobnosti za to. Ako nikome nije bilo zanimljivo zašto zasijeda Glavni odbor SNSD, najjače političke stranke u BiH, i stranke koja vlada svim pozicijama u Republici Srpskoj i BiH, onda je izgubljen legitimitet da se bude ozbiljan na javnoj političkoj sceni. Ono što očekujem od opozicije i političkih protivnika jeste da barem na sajtu pročitaju zaključke nekog važnog organa stranke. Ne moraju da uče napamet. Ako mi iz SNSD-a možemo da analiziramo stavove svakavih marginalaca, protuva, plaćenika, prevrtljivaca pa i minornih opozicionara, mogu i oni, koji pretenduju da na izborima rastu, da paze šta zastupaju pobjednici. A ne da se sada čude i daju panična saopštenja o tome kako Predsjednik Republike Srpske treba da spašava situaciju ili kako je opasna igra saveznom državom.
Čudi me, samo, otkud SDS i SDA u tom istom protestantskom vozu? Da nije proradila stara predratna i ratna krvožedna i pljačkaška ljubav?
Politički primitivci treba da znaju da organizacioni politički napredak neke države ne ide ka ukidanju njenih sastavnih elemenata, kakvog god su nivoa i nadležnosti. Napredak ide ka autonomiji, samostalnosti, većim nadležnostima, većoj ulozi u političkom odlučivanju svake sastavne jedinice. To važi i za BiH. Kada nije od početka nastala kao unitarna država, i kada nije imala prirodne teritorijalne, političke, nacionalne i ekonomske pretpostavke za to, neće nikada ni nastati. Svako insistiranje na tim procesima vodi direktno u Domanovićevu Stradiju.