среда, 18. фебруар 2009.

JEDNA OD
SARAJEVSKIH PLATFORMI
I Esdea ima platformu za ustavne promjene.
Tamo stoji: Predsjednik Bosne i Hercegovine, Vlada Bosne i Hercegovine...
Neki politički krugovi u BiH imaju ekstremne sposobnosti da rade sizifove poslove.
BiH je u Dejtonu dobila institucije koje nose identične nazive kao i institucije Evropske unije – savjet ministara i parlamentarna skupština... što znači da se integrativnost BiH može kretati u granicama integrativnosti Evropske unije. Da li neko može da pomisli da će se formirati Vlada Evrope? Da li neko može da očekuje da će se ukinuti evropski entiteti Francuska i Njemačka? Da li neko može da traži ukidanje Katalonije?
Ozbiljne političke stranke treba da predvide realne trendove i na njih utiču u realnoj mjeri, onoliko koliko to mogu iz svoje kože i u svom okruženju. Napredak jedne zemlje nikada se ne mjeri ukidanjem unutrašnjih sastvnih dijelova niti ukidanjen njihovih ovlaštenja. To se u praksi države i ustava naziva tortura, diktatura, unitarizacija i centralizacija. Napredak neke zemlje ne mjeri se depresijacijom nacija i nacionalnih interesa nego slobodama i mogućnostima.
Sve to u Esdea ne moraju da znaju. Kao što ne znaju šta bi BiH donio jedan predsjednik osim nepodrške kakvu sada uživa fudbalska reprezentacija BiH. Dakle, dalje bi je dijelio. Šta će BiH jedan predsjednik koji neće smjeti otići u Teslić ili u Livno? U Esdea ne moraju da znaju da se preko predsjednika ne pravi država. Tako je Kraljevina Jugoslavija imala kralja i vladu u Londonu a Tito je na terenu pravio državu. U BiH na terenu postoje tri nacije i Republika Srpska, pošto Federacija ne iskazuje veliku želju da kaže da postoji. Dakle oni, prave, ili ne prave, državu a ne predsjednik u Sarajevu.
Ali, dobro, neka platforma drži vodu do kongresa Esdea.