четвртак, 19. фебруар 2009.

PROPAGANDNA AKCIJA
Vijest o krivičnoj prijavi protiv Dodika, nekih ministara i poslovnih ljudi Republike Srpske, lansirana prvo u određenim agencijama, i na način privatnog novinarsko-špijunskog lanca, može se smatrati nastavkom propagandne akcije protiv Republike Srpske koju je poveo Rafi Gregorijan razgovorom u Banjaluci sa navodnim intelektualcima i predstavnicima medija koji vape za slobodom i poklonjenjem tadašnjeg v.d. tužioca BiH u prostorijama OHR-a.
Zanimljivo je da zvanične institucije koje se pominju u vijestima Bete i Fene nisu izašle sa svojim informacijama što može značiti da vijest nije tačna (onda bi je trebalo demantovati) ili je tačna ali se operacija izvodi na ovakav diverzantski način kako bi se izmamile reakcije onih na koje se to odnosi a onda ih se „pobilo“ zvaničnim objavljivanjem. Treća moguća varijanta je da instrumentalizovani zvaničnici sipe i tužilaštva nemaju elemenata za procesuiranje pa se koristi ovakav informativno-propagandni balon da se postigne kakav-takav efekt.
Beta nije slučajno prva objavila vijest.
A Fena je nije slučajno odmah preuzela.
Beogradska agencija Beta je i za vrijeme prvog mandata Milorada Dodika djelovala subverzivno i lansirala mnoge netačne vijesti. Očito je da sloboda privatnog kreveta ima veze sa slobodom medija. Bilo bi zanimljivo načiniti popis netačnih informacija koje je u proteklih deset godina objavila agencija Beta iz Banjaluke. Takva djelatnost je samo dio crnog medijskog talasa koji je kreiran u Republici Srpskoj i BiH a provode ga plaćenički mediji, uglavnom eklektronski.
Međunarodna zajednica i domaći izdajnici oprobano koriste sindrom kriminalizacije za prekrajanje političke scene BiH i same BiH. U to se na izborima koji su donijeli odlazak Dodika i dolazak Ivanića, uključivao i OSCE svojom kampanjom „Nadglasajte korupciju i kriminal“ i time direktno uticao na izbore. Čavić je tada, kao agilni poslanik Esdeesa, ko grlica pjevao o kriminalu Dodikove vlade i svih insutitucija Republike Srpske.
Da ne pominjem kriminalizaciju Herceg Bosne, Jelavića, Čovića, Šarovića i Dodika u prvom naletu. Ova propagandna akcija vodi se po istoj formuli i iz istog centra kao i ranije. Kriminalizacija je u BiH stvar koja se ne mora dokazivati i za koju se ne moraš pravdati i izvinjavati. Dovoljno je da se dugo o tome priča i smatraće se istinitom.
Sada će, pošto je pao snijeg da optkrije trag, lako da se načini katastar onih koji su u đavolskom leglu ukidanja ili sakaćenja Republike Srpske. Da li je Ivanić obaviješten o ovoj hajci i da li mu je sugerisano sa da se odmakne dovoljno daleko. Da li će to imati uticaj na proces njemu zbog panjeva, biće zanimljivo vidjeti.
Svakako treba uzeti u obzir trenutak lansiranja vijesti, prije mostarskog sastanka i prije izbora novog visokog predstavnika kome se priprema lavirint u kojem će morati da djeluje.