субота, 24. јануар 2009.

OKOVATI ŠPIRIĆA
SDA je nedavno donijela odluku o blokadi Savjeta ministara. Radikali. Pa im je onda neko iz AmAmb, ili slične institucije, rekao da to ne čine pa su olambavili svoj politički stav. Malo je Sadović brljao po Direkciji Za Topčagića a onda je manji potpredsjendik Republike Srpske, Adil Osmanović, izjavio: ne želimo blokirati SM nego želimo blokirati Špirića. Znajući da je i Tihić iz Politike Republike Srpske, kao i Poslanik Tarik, izgleda da Esdea strategiju vode srpskanski kadrovi te stranke.
U isto vrijeme, Špirić je optužen da je kupio neki audi i da se na njemu ne vidi da košta toliko koliko je plaćen. Tužilaštvo BiH je naložilo da se izuzmu zapisnici sa pet posljednjih sjednica. Iz toga sam zaključio da je Savjet ministara držao sjednice o tome da li će kupiti poršeovog, folskvagenovog ili pak to Q auto. Došlo je do ozbiljnih podjela među ministrima pa i opstanak države je u pitanju. Stoga se, zaključujem, uključilo Tužilaštvo BiH koga ljubitelji basni vole da zovu Državno Tužilaštvo. Tako je, kako je dobro primijetio Špirić, pored Dodikove vlade, Brankovićeve vlade, sada okriminalizovana i Špirićeva vlada u liku Savjeta ministara. I triling, naravno.
Kako sam odrastao u komunizmu, slušao sam razne bajke o naddruštvenim moćima i uzurpacijama. Jedna od njih je da su viđeniji udbaši za vrijeme informbroa i golog otoka, partijske drugove slali na golokameno ljetovanje da bi mogli da obljubljuju njihove lijepe žene, zdrav seoski element sa oblinama grčkih skulptura i tvrdoćom jablaničkog granita. Ne vjerujem u to, jer su putnici za golootočje sami kupovali karte svojim izjašnjavanjem, na partijskom sastanku o tome da li su za KPJ ili za Rezoluciju Informbiroa i Kominternu. Ko je rekao KPJ, sačuvao je drugaricu.
Da li ove dvije epizode imaju bilo kakvu vezu.
Nemaju. Na goli otok se išlo zbog svojih iluzija i platonske ljubavi prema Staljinu To je bio častan zatvor: Volim više Staljina nego Tita. Na Stub Srama, danas u BiH, ide se samo zato što pokušavaš da radiš svoj posao a što veliki brat nagradi pa kaže: uzmite mu ogrlicu za imunitet.
Tužilaštvo BiH je pod direktnom palicom Nevidljive Uprave koja kriminalizaciju provodi iz različitih razloga, za tri institucije ali sa istim ciljem, da se tijesto smekša i da se lakše mijesi. Tužilaštvo ima stravičnije metode od Udbe i KPJ. Oni se ponašaju kao Ameri prilikom potrage za oružjem za mosovno uništenje. Predstava sa izuzimanjem zapisnika, koji nisu nikakva tajna, samo je kan-kan za javnost. Bilo bi dobro kad bi imali pravu obavještajnu službu pa da, za pedeset godina, objavimo ko koga i za koga u tom Tužilaštvu i oko njega.
Inventar koristi iz ovog noćnog kluba dug je za ovaj tekst.