среда, 21. јануар 2009.

SDA & DEI
SRBI SU GLAVNI PROBLEM U BiH
Slučaj DEI, Direkcija za evropske integracije, koja je ostala bez direktora i postala rovovska linija u borbi za nadmoć, otkriva svu nemogućnost reformisane BiH. Reforme, kako ih vidi Sarajevo, znače samo premiještanje pozicija u Sarajevo, u prvoj fazi, i u ruke Bošnjaka u drugoj fazi. Niko ne želi da poštuje za BiH sveti princip Trojne Rotacije. Nego: ono što se jednom zauzme to ostaje moje do kraja istorije.
Sarajevo smatra da Direkcija za evropske integracije treba pripasti Bošnjacima jer je pripadala Bošnjacima.
To nije politički argument. To je nacionalni argument.
Bakir Izetbegović, iz SDA, govorio je o tome nakon odluke nekog organa njegove stranake da blokira rad Savjeta ministara. On kaže, prema novinama: Nacionalni balans već je dobro poremećen u institucijama BiH, i to u korist Srba. Trebali bi neke stvari prepustiti Bošnjacima a ne da zauzimaju i dalje pozicije. Na takav način nećemo moći graditi državu. Srbi dobro znaju da to nije realno i da to ne možemo dopustiti, ne možemo im predati sve poluge u državi.
Međutim, on nije rekao: Stav SDA je... ili: Mi u SDA to nećemo dopustiti... On je govorio u kolektivno ime što se jedino može razumjeti, pošto je stalno pominjao Srbe, da je govorio u ime Bošnjaka.
Teško mi je reći čovjeku sa bradom da laže ali tu je šta je. Netačnom tvrdnjom da je nacionalni balans u državi poremećen u korist Srba, Bakir Izetbegović samo stvara strah od Srba. Jer, nena u starom gradu ne zna šta su balansi i šta ko drži ali zna šta je „u korist Srba“.
Čitajući besjedu B. Izetbegovića, može se zaključiti da su Srbi u neviđenoj političkoj najezdi, da ih, kao stanovništva, ima 80 ili 90% i da drže svu vlast, od šumara do Ohaera. Pa hoće još i mjesto putara na 14. kilometru prema Živinicama.
Zašto Bakir Izetbegović, a mi znamo da on zna pravo stanje, plaši ljude u BiH, muslimane, Srbima?
Zašto neprestano govori o tome da Mi nećemo dozovoliti, da Ohaer treba da reaguje prije nego što Mi reagujemo (onomad, kada sam ga optužio da prijeti ratom)?
Očito mu je to ostalo u nasljeđe od oca Alije. Mi.
Reformisana ešdaunovska BiH je propala, ide se ka zvaničnoj i institucionaliziranoj federalizaciji i zato je Bakir nervozan, zato se množe protivnici Prudskog sporazuma, mada javno zbore da su za. Potrebno je mobilisati mase protiv Srba i u tom kolektivizacijskom haosu onemogućiti normalne dogovore. Potrebno je, usput, i skrenuti pažnju sa propasti Federacije koja je pokazna laboratorijska vježba o tome kako bi izgledala Reformisana Bosna.
Ništa Srbi ne drže u BiH osim onoga što im pripada. Sljedeći na mjestu predsjedavajućeg biće Hrvat i ne vidim u čemu je problem što je sada tu Srbin.
Ako hoćemo državu, lijepu, multi, in, demokratsku, evropsku, moramo se naučiti da na neku poziciju čekamo osam godina. Takav je red.