петак, 16. јануар 2009.

LOKALNI IZBORI
ILUZIJE I TRENDOVI
Malo, malo pa gubitnički izborni i politički autisti lansiraju tezu kako su pobijedili na lokalnim izborima, kako njihov rejting raste i kako se sav narod zaludio njihovim političkim programom. A za SNSD kažu da gubi, da bi danas osvojio manje od trideset poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Najveći pobjednik među tim autistima su SDP, SDA a priključuju se i PDP i SDS.
Nekidan je štampa donijela jedan takav izliv postizborne halucinacije.
Uzdržavam se dugo od javne analize lokalnih izbora da ne bih nekim strankama davao besplatne časove za izbore i političku analizu. Ali, neke stvari ipak moram reći:
· Savez nezavisnih socijaldemokrata je pobjednik lokalnih izbora u BiH
· Savez nezavisnih socijaldemokrata i dalje u usponu
· Broj glasova na loklanim izborima ne može se jednostavno dijeliti sa brojem glasova potrebnim za poslanika da bi se dobio broj poslanika 2010.
Donosim dvije tabele koje mogu pomoći a koje je pripremio naš stranački ekspert.
Dakle, ako analiziramo SNSD i SDA, dvije najjače stranke na proteklim izborima vidimo da SNSD ima 41 načelnika (Brčko je još neriješeno), računajući i dvije koalicije sa daleko manjom strankom, a SDA ima 36. SNSD ima više načelnika od 63 opštine a SDA manje od skoro dvaput više opština. Sličan odnos je i u glasovima. SDA je osvojila samo oko 33.000 glasova više iz daleko veće glasničke baze. To znači da je njena relativna snaga daleko manja, među svojim direktnim konkurentima to je slabija straanka a time ima i manji uticaj na trendove, kreaciju i realizaciju politike.
41 načelničko mjesto SNSD na slijedećim opštim izborima 2010. obezbjeđuje 45 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Dabome, to ne stoji na tacni, za to je potrebno organizovati kvalitetan izborni proces.
Samohvaljeni SDP osvojio je 9 načelničkih mjesta. Ima tu i velikih i potpuno mikroskopskih opština. Ali bitno je to da je SDP dobio izbore tamo daleko od Sarajeva, gdje slabi uticaj sarajevskog unitarizma i bosanizma a dijelom i zbog borbe između SDA i SBiH te zbog totalnog kraha ovog drugog. 9 načelnika SDP ne znači da je ZL na nekom rejtingu a rejting lidera je presudan za opšte izbore.
PDP nije osvojio ni jedno načelničko mjesto. Nema stranke bez jake lokalne vlasti. Nije stranka samo lider i nešto osoblja koje ide na napoj kod Vlade Republike Srpske. Rejting lidera PDP je u silaznoj putanji, nakon gubitka predsjedničkih izbora i to bi se trebalo odraziti na broj poslanika 2010.
SNSD je osvojio 492 odbornička mjesta od 3129 u BiH. SDA je osvojio 524 odbornička mjesta ali SNSD ima više mandata u Federaciji nego SDA u Republici Srpskoj kao i više u Brčko distriktu pa se Savez nezavisnih socijaldemokrata mora smatrati pobjednikom i u odborničkoj utrci.
SDP i SDS imaju po 314 odbornika. Nije slučajno što imaju isti broj. I jednom i drugom to je znak da stranka gubi strukturu. SDP ima manje odbornika u Republici Srpskoj nego SNSD u Federaciji što Zlatkovu stranku svodi u federalne torove a njena orijentacija je oduvijek bila uzimanje velikog kolača u Republici Srpskoj, onog koji je nedostupan klasičnim bošnjačkim strankama. U federalnom toru njihove šanse se drastično smanjuju. PDP 148, SBiH 178. SBiH je osvojio četiri načelnička mjesta a PDP nijedno. Odbornici bez načelnika znače samo da su lokalni ljudi tih stranaka dobili glasove svojih familija i poznanika ili po nekom drugom osnovu a ne po osnovu ugleda stranke. Ugled stranke se temelji na kombinaciji osvojenih načelnika i odbornika.
Znam da strani analitičari-špijuni, na službi u domaćim institucijama ili stranim predstavništvima, žele da vide nešto drugo iz ovih dviju tabela. Ali, taj grah se ovih godina ne baca.
Mogu još samo reći da politički i ekonomski trendovi kako u BiH tako i u Republici Srpskoj idu na ruku Savezu nezavisnih socijaldemokrata. I da na ovim lokalnim izborima nismo uknjižili 10-15% skoro sigurnih glasova.