среда, 14. јануар 2009.

BRČKO DISTRIKT
KONCENTRACIJA JADA
Rafi Gregorijan, veliki vezir Brčkog i Distrikta, iznio je spasonosnu ideju za formiranje vlasti u Brčkom: koncentraciona vlada. Taj Rafispas je stigao nakon izdajničke odluke SDA da ne želi činiti većinu sa Esdeesom, odnosno sa onim što je ostalo od Esdeesa. Ali, da ne obrazlažemo sve lokalne tračeve, ključ cijelog projekta je da se SDP uvuče u vlast i da se tako Đapo abolira za propast utrošenih budžeta. Đapo bi, u sretnoj kombinaciji, bio predsjednik skupštine BD.
Pored Rafispasa, političkom bućkurišu u Brčkom doprinose i lokalni lideri, svih nacionalnosti i kapitaloispovijesti, koji su međusobno uvezani profitnim interesima pa onda to omotavaju u oblande stavova od kojih se više ne vidi šuma ni šumska uprava.
Mjesto Distriktora pripada Srbima a SNSD je najbolja ponuda na tom tržištu. SNSD ima vremena da čeka da se pokaže da Rafi Gregorijan nije zadužen za postizborne koalicije u formiranju vlasti. Ni za koncentracione vlade.
SNSD ima vremena i da čeka da se pokaže sva jad i bijeda Brčko Distrikta jer je dosadašnja Đapina vladavina dovela dotle da sve što je srpsko u Brčkom ne prosperira nego nazaduje. Fudbalski klub Jedinstvo dobija usranih 30.000 maraka godišnje i da nije finansijske pomoći iz Republike Srpske propalo bi. A ne dobija u Distriktu više zato što ga „drže Srbi“ i što igra u ligi Republike Srpske. Tako je i sa geografskim područjima. Tamo gdje su srpska naselja Vlada Republike Srpske treba da asfaltira ulice umjesto da to radi vlast koja ima ogroman budžet. Čitav Đapin mandat je protekao u nastojanju da se džamija u Brčkom gradi na srpskoj zemlji. Sve velike investicije su otišle na muslimanska podruja. O tome niko ne želi da govori, samo je cilj da se Brčko etablira u Ustav BiH, kao posebna država, kao Vatikan u Italiji. Sveta stolica Rafi Gregorijana.
Ako Gregorijan želi da bude dobročinitelj, Rafi Tereza, neka objelodani utrošak i lokaciju budžeta u posljednjim godinama i neka jamči da je sve prošlo bez pljačke pa neka onda formira vladu kakvu želi.
Ovako, nad distriktom se magle viju kako bi se izmaglili i ponovo na scenu doveli Dedejići i Đape a Dragan Pajić SNSD neka bude lutka na koncu.
Rafi Gregorijan se ovom djelatnošću, i to treba otvoreno reći, uključio u operaciju otimanja Brčkog od Republike Srpske. A i usput, da malo spašava i SDP kako bi ga ojačao za izbore 2010. Jer u Brčkom ima para.
Cijeli ovaj proces je pouzdan znak da srpska politička scena u Brčkom mora ojačati po receptu Republike Srpske. SNSD mora imati veći uticaj i za stolom moraju sjediti oni koji imaju političku snagu i muda a ne kokalnu kalkulaciju, orahe i sumnjive rabote. I, naravano, bez Rafija.