среда, 13. август 2008.

TOVARI NA BiH
Suljo Tihić, za predstojeći sastanak Šestorke za Čudo i Visokog Predstavnika, kao da je promovisan u sekretaricu, šefa protokola i u radnu grupu za pripremu plenuma, pa je predložio i poslao dnevni red od desetak tačaka.
A u dnevnom redu sve pitanja za raspad BiH: državna imovina (a nema ni države), ustavne promjene (a nema ni ustava), status Brčko Distrikta (a Gregorijan odlazi)...
Prije svega, mislim da je u ljetnoj šemi i vremenu kad je 50 i ili 45 dana do izbora i kada će u narednih šest mjeseci na dnevnom redu samo biti izbori i njihova implementacija, neozbiljno razgovarati o sudbinskim pitanjima zemlje.
Svako od tih pitanja, pa i sama državna imovina, sudbinsko je. Sintagma državna imovina je potpuno nerealna kao i „državna vlada“. Dakle, nešto što ne postoji. Postoji cijeli sistem koji BiH održava u nerealnom anđeoskom, đavolskom ili čak u vampirskom obliku.
BiH ne treba „državna imovina“ jer nije država po nomenklaturi i popisu i opisu poslova klasične teorije države i prava. Takođe, ni Evropskoj uniji ne treba unijska imovina pa je opet bolja država nego što će BiH ikada biti.
To što je Tihić predložio kao dnevni red 23. avgusta, ili kad, posao je koji BiH neće uraditi ni za deset godina.
Lijepo danas zbori Lajčak: ustavne promjene nisu uslov za Evropsku uniju. To znači da nisu uslov nikome i nizašto.
TREBA JEDNOM JASNO REĆI DA OD PROMJENA USTAVA NEMA NIŠTA. MOŽEMO DODATI KOJI STAVAK O ZAŠTITI ŽIVIH BIĆA NA POVOCU ILI O DRUGOJ FOLORI I FAUNI. SVE OSTALO SU NAPISALI U VOJNOJ BAZI KOPNENE VOJSKE SAD I TO JE NAJVEĆI DOPRINOS JEDNE VOJSKE DEMOKRATIJI, MIRU I KONSTITUCIONALIZMU. ZAŠTO SADA IZ TOGA NEKO HOĆE DA IZVUČE SAMO NACIONALAIZAM KOJIM ĆE, U IME JEDNOG NARODA, POKLOPITI CIJELU MU BiH.
Ako nekom nije nauk da je BiH došla do provalije na reformi policije i da se takve provalije na reformi ustava neće spasiti, onda ćemo morati zamoliti Lajčaka da uradi ono što najbolje zna – Referendum Za Crnu Goru.

Нема коментара: