понедељак, 14. јул 2008.

BiH U TORU MEDITERANA
Karlin Mali Sarkozi se udobrovoljio i BiH, Monako, Hrvatsku, Crnu Goru i Albaniju primio u Mediteransku uniju.
Mediteranska unija je nedefinisani genetski modifikovan integrativni oblik kome je glavna konstrukcija borba protiv terorizma i mir na Bliskom istoku. Barem je tako govorio Sarkozi. Ja bih govorio ovako: mir na Bliskom istoku nije uspio naći Pokret Nesvrstanih, Rusi i Amekinaci, nekoliko pokojnih lidera uključiv Tita i Sadata... pa neće ni Sarkozi sa Mediteranskom unijom.
Radi se o opsjenama i kupovini vremena.
Mediteranske zemlje su toliko različite i u različitim uslovima postoje da je nemoguća tako široka koalicija. Bosna i Hercegovina i Monako. Hrvatska i Libija. Više od 40 zemalja.
No, stvar treba shvatiti ozbiljno.
Ja tumačim da to znači da BiH neće nikada ući u Evropsku uniju, dijelom zbog problema u samoj Uniji, jer beskonačno brojna Unija nije više unija; dijelom zbog nerealnih zahtjeva koji stoje pred BiH jer ona to nije u stanju da ispuni a dijelom i zbog toga što BiH i ovo područje ne trebaju Uniji.
Makedonija, Albanija, Hrvatska, Srbija... trebaju NATO-paktu ali Uniji? Diskutabilno je.
Stoga Sarkozi vodi proces oko Mediteranske unije. A Njemačka i Francuska su okosnica i upravljači EU. Te dvije zemlje određuju da li će Turska ili neće nikad ući u Evropsku uniju.
Da je Mediteranska unija zamjenski projekt EU, jasno je i iz činjenice da tom samitu MU prisustvuje svih 27 članica EU.
(233 riječi za MU)

1 коментар:

msdlaktasi је рекао...

Nejasna mi je ta mediteranska unija,tu neko nekome želi zamazati oči,a i mislim da Francuska nacija zaslužuje puno boljeg predsjednika od Sarkozija!