уторак, 27. мај 2008.

LUPA K’O HILARI
Nakon što je Hilari Klinton, žena mnogo poznatijeg muža koga evidentiraju pod Bill Felatio Klinton, perverzno lagala kako je, izašavši iz aviona na tuzlanskom aerodromu, kada su došli onomad pred kraj rata da podrže Srbe u BiH, uletjela u takvu snajpersku vatru da je jedva živa ostala i da je, zamišljam, trčala od kolica do kolica za prtljag i nosila Zdepastog Bila na leđima dok joj je on nekoliko puta spadao zbog drhtavice koju je imao usljed enormne količine straha koju su sijali četnički snajperisti, oni koje nisu uspjeli pobiti u Tuzlanskoj koloni, moja tetka iz Gornje Paležnice mi je javila da se u narodu, za nekoga ko laže ničim izazvan, bez velike nužde, upotrebljava poštapalica: laže ko Hilari.
Sada čekam da mi javi da narod koristi ortopedsko lingvističko pomagalo: lupa ko Hilari.
Ne znam šta je tačno na engleskom rekla a nije mi baš ni prevod jasan. Jer u jednoj rečenici povezati ubistvo Roberta Kenedija, trajanje kampanje i tvrdnju o neodustajanju iako je očiti gubitnik, može samo neko ko misleno i umno nije artiklisan. Lakomislenost nije dovoljna za to.
Moram da budem rasist i antifeminist, ovisi kako ko procijeni: između crnca i glupe žene doista nema dileme o tome koga nominovati za predsjednika.
Ali, ima jedna bitna stvar u svemu – pare.
Nisam zapamtio koliko je miliona dolara prikupila i prijavila Hilari za svoju kampanju ali svi znamo da je to dolarska astronomija. Kad bih imao tri mjeseca da upoznam strukturu Hilarine stranke i toliko para na raspolaganju kao izvršni sekretar, jamčim da bih i samog Mihajla Mihajljicu doveo do predsjedničke nominacije.
A sa Hilari, kako vidimo, to nije moguće.
Ne znam šta joj rade savjetnici, analitičari, pisci govora, stilisti, gafisti. Mnoge izborne poslove učio sam od Amerikanaca. Da li je moguće da je u svoj štab uzela tako nisku klasu ili je, i pored američkog ekspertskog znanja o izborima, ona baš beznadežan slučaj.
Dobro je, ipak, da ide Obama, on će pobijediti u izborima i možda će se nazrijeti kraj osione Bijele Amerike utemeljene na Porodičnom Kapitalu, istrebljenju Indijanaca, ropstvu i air force demkoracy.
(300 riječi za Hilari)

RAZBIBRIGA
KAPITAL GLOBALNO, FELACIO LOKALNO