четвртак, 29. мај 2008.

KRIMINAL U CIPS-u
Baš me čudi.
Pohapšeno dvadeset njih koji su radili u tom CIPS-u. Vijesti kažu da su izdavali lične karte kriminalcima, falsifikovali, primali pare, imali oružje...
Tako svijetla državna institucija, reformirsana metodologija, softver, hardver, tender, sve na jednom mjestu, da Država zna ko su joj podanici, urađena uz znanje i pare stranaca, u skladu sa najboljom evropskom praksom... i prc.
Tako probrano osoblje, u skladu sa najboljom balkanskom praksom, zaposlili se dobrovoljno, sa idejom da ne djeluju u nekim sitnim entiteskim mupovskim odjelima za lične karte, nego u Državnoj Agenciji za lične dokumente i podatake, ej.
Ali, potvrdila se moja teza da budala i lopova ima svuda, samo je pitanje vremena kada će se i gdje pokazati.
Budale koje misle da se država pravi tako što će se napraviti SIPA, CIPS, DGP, BHRT, RAK, ITD. a na tom temelju, kao sojenica, jednog jutra izraste država, posebna su vrsta budala. Jednostavan je dokaz da to ne može: kome odgovara CIPS, radno i politički, kakva je nadležnost bezbjednosnih struktura izvan tog stršljenika, ko provjerava i po kojim kriterijima ko tamo radi i s kim kontaktira, ko ga može držati na uzdi izvještavanja o radu, dodjele sredstava...? Na ta pitanja ne može niko da odgovori i u tome i jeste problem.
Ja znam kako se to radi a znaju i svi drugi. Drug Tito je i to izmislio.
Tamo gdje država vodi evidenciju svojih podanika, tamo nema šale. To se može raditi samo u državnim institucijama u najtješnoj saradnji policije i bezbjednosti. Da znate kome sutra skidate glavu ako se dogodi propust. A ne da neka država u susjedstvu ulovi sitnog kriminalca i da se tako otkrije propust širokih razmjera u državnoj agenciji.
Pravljenje države tako što će glavni cilj biti da se razvlasti entitet neće nikada uspjeti. Lične dokumente mora da radi MUP (MUP Republike Srpske a ostali ko hoće) i tu se završava sva teorija i praksa. Niko ne zna koliko je tisuća osobnih dokumenata otišlo kriminalcima, teroristima, financmaherima i tajnim službama drugih plemena.
Da sam na mjestu onih u EU koji labave vizni režim, BiH ga nikad ne bi osjetila, da prostite.