недеља, 25. мај 2008.

BAKIR IZETBEGOVIĆ – RAZUMLJIV REALIZAM
Bakir Izetbegović, potpredsjednik SDA, a u odsustvu bolesnog S. Tihića, očito predsjedavajući SDA i u svojstvu naviještenog lidera te stranke, predao je CIK-u prijavu stranke za lokalne izbore.
To je učinjeno uz adekvatan prijem cijele delegacije od strane predsjednika Centralnog Izbornog Komiteta.
Tumačim da su dva moguća razloga za takvu teatrologiju na visokom nivou:
· Opadajući rejting Stranke Demokratske Akcije
· Opadajući rejting Sulejmana Tihića.
SNSD, na primjer nema takve trendove pa je prijavu predala ovlaštena službenica Sekretarijata Glavnog odbora. Ta drastična razlika između SNSD i SDA, govori o nečem ozbiljnom što se dešava u SDA i sa SDA.
Ali, meni kao dnevno-političkom krvniku, zanimljivija je izjava koju je B. Izetbegović dao povodom bezazlene administrativne procedure: „Dodik je uspio retorikom privući potencijalne birače SDS-a i radikala. Ali, nasreću, ono što on radi mnogo je bolje od retorike, od onoga što on govori.“ Pošto je rekao da SDA neće ulaziti u igru stvaranja Kontradodika, zaključio je da je jedini izlaz graditi BiH i ići u Evropu.
Bakir Izetbegović ne voli Dodika niti mu se dodvorava pa se jedino može zaključiti da je Bakir realist. Očito, i kod Sarajevskog Političkog Kruga prevladava uvjerenje o odbacivanju sadomazohističkog unitaraizovanja ili čekanja unitarizacije. B. Izetbegović ne govori kao Tihić, da treba zaustavaiti Dodika, da se Dodiku popušta i da mu se, od najviših predstavnika, ide na ruku.
Izetbegović je shvatio relanost po BiH pogubnog suprotstavljanja Dodiku i Republici Srpskoj u nastojanju da se osigura trajna teritorijalno-politička samostalnost u okviru BiH i Dejtonskog sporazuma ili izvan.